Facebook Pixel

BCAA

Показани 1 от 20 | 51 (3 Страници)

BCAA е общ термин на незаменимите аминокиселини – валин, левцин и изолевцин. Тази специфична група има способността да подобрява ефективността на Вашите тренировки. Те се метаболизират от тялото и се използват като източник на мускулна енергия. Това на свой ред подпомага за повишаване на чистата телесна маса, ускорява възстановяването на мускулите, забавяне появата на умора след упражненията.

Обикновено се приемат за повишаване на производителността и за увеличаване растежа на мускулната тъкан. Тези основни хранителни вещества могат да се набавят както чрез храната, така и чрез приемане на хранителни добавки.

Какво трябва да знаете за BCAA?

Тези аминокиселини съставляват приблизително 35-40% от протеиновите запаси на тялото ни, а в мускулите са 14% от аминокиселините.

Разликата между тях и другите аминокиселини се крие в тяхната структура. Имат разклонена химическа верига, която им позволява да бъдат използвани по уникален начин, когато се приемат под формата на добавки.

Левцинът е основна аминокиселина, която участва в протеиновия синтез, регенерира тъканите и подобрява метаболизма.

Изолевцинът помага при заздравяване на рани, поддържа имунната система и участва в производството на хормони.

Валинът участва в синтеза на мускулните протеини, спомага за възстановяване на тъканите и подддържане на енергийните нива.

Какви са предимствата на BCAA?

Проучванията доказват, че BCAA помага за изграждането на мускулите чрез подобрен синтез на мускулния протеин. Левцинът в хранителната добавка директно стимулира синтеза на този протеин, което е необходим процес за изграждане и възстановяване на мускулите.

До голяма степен, заради неговия ефект, приемането му значително увеличава синтеза на мускулен протеин след тренировка. Въпреки това, нужно е да се отбележи, че той насърчава този процес, когато имате подходяща диета и приемате достатъчно протеин с храната си.

Ето защо е важно да задоволите ежедневните хранителни нужди на тялото си. Ако това условие не е изпълнено, приемането на добавката може да не доведе до желания от Вас ефект.

Друго предимство на добавката е, че може да подобри Вашите спортни постижения. Причината е, че се увеличават Вашите сила и издръжливост.

BCAA ще повиши нивата на циркулиращ кислород и по този начин ще спомогне за увеличаване на издръжливостта и намаляване на умората след тренировка.

Трите аминокиселини помагат за поддържане на запасите от гликоген, който е отговорен за енергийния метаболизъм. Това веществено се съхранява в мускулите и сложи за основен източник при производството на енергия. Когато спортувате, Вашето тяло използва тези запаси.

Когато запасите от гликоген са изчерпани, обикновено започвате да се чувствате уморени и представянето Ви се влошава. Добавката ще помогне да запазите тези запаси до края на тренировката, позволявайки да продължите да спортувате по-дълго време. Същевременно намалява опасността от увреждане на мускулите.

Друго предимство е, че понижава нивата на креатин киназата и лактат дехидрогеназата; това са вещества, които увреждат мускулите.

Освен че помага за подобряване на физическото представяне, BCAA намалява мускулната болка. По-малко болка - по-дълги тренировки и възможност по-бързо да се върнете в залата.

И не на последно място - може да оптимизира положително цялото Ви представяне. Като допълнение, тази хранителна добавка намалява и увреждането на мускулната тъкан. Това Ви позволява да правите по-чести тренировки, без да имате нужда от дълги почивки между тях.