Facebook Pixel
МЕНЮ
БЪРЗИ ВРЪЗКИ

Как l-carnitine помага на трениращите и влияе на енергията?

23/04/2024 70 0 коментари
Как l-carnitine помага на трениращите и влияе на енергията?

Съдържание:


Много професионални атлети и любители се стремят да постигнат най-добра форма и да подобрят физиката си. Затова днес на пазара могат да открият голям набор от хранителни добавки – от различни видове протеин и аминокиселини до l-carnitine.

Въпреки че в Интернет пространството ще срещнете множество съвети за избора на протеини, то за л-карнитин не се обсъжда достатъчно. Това е естествено срещана киселина, която е преминала през хиляди проучвания и изследвания. Тя не само предлага много ползи за спортисти с различно ниво на подготовка, но и за всеки, който иска да влезе във форма, да отслабне или да подобри цялостното си здраве.

Чудите се дали да я добавите в режима си? В тази статия ние, от Nutrafit.bg, ще Ви информираме как да я използвате, за да подобрите производителността и енергията си.

А знаете ли, че...?

Човешките мускули съдържат високо съдържание на l-carnitine. Множество проучвания са доказали, че неговата функция е да улесни транспортирането на мастните киселини в матрицата на митохондрията, където се извършва бета-окисление.

Именно тези мастни киселини играят важна роля и служат за „гориво” в мускулния метаболизъм. Когато тренирате за издръжливост и упражненията са с висок интензитет, те спестяват организма от това да използва гликоген и по този начин забавя появата на умора.

Мускулите не могат сами да ситензират л-карнитин и затова са зависими от транспортирането му в кръвния продукт. А той, от своя страна, се получава от ендогенна биосинтеза в черния дроб и бъбреците. Друг начин да си го набавите е чрез храната и хранителни добавки.

Как l-carnitine помага на трениращите и влияе на енергията?

Каква е разликата между л-карнитин и карнитин?

Тези две наименования се отнасят до една и съща молекула, но има малка разлика, която е свързана с нейната структура. Карнитинът играе решаваща роля в производството на енергия. Той се произвежда естествено в човешкото тяло и може да се набави чрез диета, особено чрез червено месо и млечни продукти.

l-carnitine всъщност е негова форма, която е биологично активна в човешкото тяло. Органичните молекули могат да съществуват в различни форми, които са огледални образи една на друга. Така л-формата се използва от организма, за да се задоволят метаболитни и енергийни нужди.

Затова можем да кажем, че тези термини са взаимозаменяеми.

Как може да помогне на трениращите?

Както вече споменахме, има безброй клинични проучвания, които се фокусират върху ползите на тази хранителна добавка. Те доказват, че от тях могат да се възползват всички трениращи – от начинаещи, търсещи подобряване на резултатите си, до професионални атлети.

Основните предимства са:

Подобрена издръжливост

Всеки спортист иска да подобри своята издръжливост, независимо дали тренира лека атлетика или се подготвя за маратон. Доказано е, че тази добавка увеличава количеството мастни киселини, които се транспортират в митохондриите. Там те се използват като допълнителен източник на гориво при производството на енергия.

Резултатите са налице – трениращите издържат по-дълги периоди от време, без да изпитват умора. Това в дългосрочен план довежда до подобряване на спортните постижения.

Как l-carnitine помага на трениращите и влияе на енергията?

Намалява мускулната умора и увреждане

Доказано е, че колкото повече енергия имате, толкова повече се увеличава издръжливостта по време на упражнения с висока интензивност. Но колкото по-натоварваща е тренировката, толкова по-голям стрес причинявате на мускулите си. L-carnitine им осигурява допълнителна защита, за да се противопоставят на първоначалния механичен стрес и наранявания, провокирани от интензивните натоварвания.

По този начин се намалява разрушаването на клетъчната мембрана и се стабилизират мускулните протеини, които помагат за запазване на структурната им цялост. Освен това, добавката има и антиоксидантни свойства. Те намаляват вредните радикали, които се образуват по време на повтарящи се действия. Това облекчава окислителното увреждане, увеличава усвояването на кислород и намалява натрупването на млечна киселина. В резултат на това се забавя умората и се ограничават процесите на увреждане.

Предотвратяват се острите възпаления и позволява на мускулите да се регенерират по-бързо.

По-бързо възстановяване

За много атлети е ключово да могат да възстановят подвижността на мускулите и силата си след тренировка. L-карнитинът спомага за ускоряване на процесите в организма. Той стимулира тъканната адаптация, която улеснява възстановяването на увредените мускулни влакна и протеини като актин и миозин.

Наред с това стимулира ефективното изчистване на клетъчни остатъци и увреждане. Това се случва чрез засилване на имунна активност, повишаване на протеиновия синтез и АТФ.

В резултат - отслабените зони се възстановяват много по-бързо.

Възстановява мускулния гликоген

При продължително приемане, л-карнитин спомага за увеличаване капацитета на изгорените мазнини. В резултат на това, по време на тренировка се изчерпва по-малко гликоген. Заедно с това след тренировка се изчиства и по-бързо кръвният лактат. Комбинирайки заедно тези два ефекта, започва ускорено запълване на запасите от мускулен гликоген. Това е особено полезно за активно трениращите, които се подготвят за състезание и е от голямо значение физическото им представяне.

Как l-carnitine помага на трениращите и влияе на енергията?

Повишава изгарянето на мазнини

Не само помага за повишаване на енергийните нива, но също така насърчава способността на тялото да изгаря мазнини. Това се случва чрез стимулиране на организма да използва вече натрупаните и налични мазнини, вместо да търси нови.

То използва висцералните мазнини, които се натрупват от вредните трансмазнини, които се намират в месото и преработените мазнини. Съхраняването на твърде много от тях може да доведе до затлъстяване, високо кръвно налягане, инсулинова резистентност, висок холестерол и други.

По този начин, тази хранителна добавка ще Ви помогне да постигнете по-здравословни нива на мазнините и да избегнете редица здравословни проблеми.

Колко време е необходимо, за да видите резултат?

Карнитинът се съхранява в мускулите, като общото съдържание на карнитин в човешкото тяло е 300 mg на kg (2). Това означава, че човек от 70 кг може да складира около 21 грама в мускул. Тялото може да произведе малко количество (около 25% от нуждите), а останалото трябва да се получи от диетата.

Трябва да имате предвид, че отнема дълъг период, за да повишите нивата на това вещество в мускулите. Необходимо е да сте постоянни в усилията си и да комбинирате добавката със здравословен хранителен режим и подходящи тренировки.

Нуждаете се от професионална консултация?

Ние – от Нутрафит с удоволствие ще Ви помогнем! В нашия онлайн магазин ще откриете голямо разнообразие от качествени продукти.
Свържете се с нас на телефон: 0887 203 205, и ние ще Ви помогнем.

Напишете коментар

Предупреждение: Името на коментара трябва да е между 3 и 25 знака!
Предупреждение: Невалиден email!
Предупреждение: Текстът на коментара трябва да е между 25 и 1000 знака!