Facebook Pixel
МЕНЮ
БЪРЗИ ВРЪЗКИ

Препоръчително ли е атлетите да използват BCAA? – 1 част

26/02/2024 70 0 коментари
Препоръчително ли е атлетите да използват BCAA? – 1 част

Съдържание:


Искате да подобрите формата и резултатите, които постигате във фитнеса? Няма значение дали тренирате за мускулна маса, издръжливост, сила или бързина. Всеки професионален атлет, любител или начинаещ е важно да обърне внимание не само на тренировките, но и на храненето си. Подготовката не започва сутринта преди тренировката, а много преди това.

Комбинацията между правилните упражнения, хранене и хранителни добавки, може да Ви помогне за стабилно представяне, безопасно изграждане на мускули и по-бързото възстановяване. Но това не е нещо, което става за няколко дни, а се подготвя с течение на времето. Важен аспект от процеса е да изберете правилните добавки, които са подходящи за Вашите цели и особеностите на организма Ви.

Несъмнено през последните години нарасна популярността на BCAA – незаменимите аминокиселини левцин, изолевцин и валин. Много проучвания доказват, че използвани в правилното количество и честота ще Ви помогнат да постигнете целите си.

Колебаете се към кои хранителни добавки да се насочите? В тази статия ние, от Nutrafit, ще Ви запознаем с някои от особеностите на BCAA.

Препоръчително ли е атлетите да използват BCAA

Защо тази добавка може да помогне на атлетите?

Особеност на незаменимите аминокиселини е, че не се метаболизират първо от черния дроб, а се окисляват директно в мускулите и се използват за допълнителна енергия.

Доказано е, че могат да допринесат до 10% от общата енергия по време на аеробни активности като бягане, колоездене, плуване и други. Когато запасите от гликоген се изчерпят по време на тренировка, организмът започва да използва запасите, получени от BCAA. По този начин се предотвратява разграждането на мускулите.

Препоръчително ли е атлетите да използват BCAA

Множество научни изследвания са доказали и, че влияят на:

  • Мускулен растеж, възстановяване и премахване на напрежението и болката след интензивни тренировки.
  • Синтез на протеини.
  • Намаляване на умората по време на упражнения, използващи съпротивление.
  • Енергийно регулиране.
  • Производство на хемоглобин и хормон на растежа.
  • Мускулен метаболизъм.
  • Имунна функция.

Дали ще можете да се възползвате от всичките им ползи, зависи изцяло от състоянието на организма Ви, вида на тренировките и хранителния Ви режим. За да получите най-добри резултати е нужно не само да тренирате в залата, но и да се храните здравословно и балансирано.

Интересна статистика е, че при употребата на BCAA, атлетите се възстановяват по-бързо и увреждането на мускулите при силови упражнения е много по-малко.

Препоръчително ли е атлетите да използват BCAA

Тази добавка подходяща ли е за вегани и вегетарианци?

Ако сте веган или вегетарианец, вероятно напълно сте изключили или сте намалили драстично важни хранителни групи като месо, риба, яйца и млечни продукти. Храните на растителна основа съдържат много по-малко аминокиселини от месото и млечните продукти. Това означава, че вероятно организмът Ви не получава от храната достатъчно незаменими аминокиселини.

Растителни протеини като от киноа, чиа и соя са източници на протеини, но те често са с много ниско съдържание или напълно липсват необходимите аминокиселини. Доказано е, че ако замените животински с растителни протеини, Вие намалявате приема на левцин с около 50%.

Левцинът е особено важен не само за снабдяването с градивни елементи и енергия, но е и важен за стимулиране на синтеза на протеини, които влияят на растежа на мускулите.

Ако тренирате интензивно или гоните определени резултати, трябва да се стремите да приемате по 3 грама левцин на всеки 3-4 часа. Можете да го направите чрез храната, но както вече споменахме, количеството в растителните продукти може да се окаже недостатъчно, ако искате да постигнете определени резултати.

Затова най-добрият избор е да си набавите нужното количество чрез хранителни добавки. Не пропускайте да разгледате нашия онлайн магазин. В него ще откриете продукти на най-добрите производители в бранша.

Следете и нашия блог, защото скоро ще продължим темата и ще Ви споделим интересна информация за незаменимите аминокиселини. 

Напишете коментар

Предупреждение: Името на коментара трябва да е между 3 и 25 знака!
Предупреждение: Невалиден email!
Предупреждение: Текстът на коментара трябва да е между 25 и 1000 знака!