Facebook Pixel
МЕНЮ
БЪРЗИ ВРЪЗКИ

Кога трябва да използвате Л-карнитин?

04/01/2024 501 0 коментари
Кога трябва да използвате Л-карнитин?

Искате да подобрите спортните си постижения, да влезете във форма или да подобрите резултатите си във фитнеса? Чували сте за добавката L-carnitine и, че много спортисти я използват? А знаете ли, че тя може да подпомогне производството на енергия и метаболизма?

Много начинаещи и професионалисти, определят добавката Л-карнитин като „супер героя” сред хранителните добавки. Тази аминокиселина има силата да осигури повече енергия чрез изгаряне на мазнините, намаляване на мускулната болка, забързване на метаболизма... И това са само част от ползите, които има.

Произвежда се естествено от организма чрез храната, която консумирате. Понякога обаче, набавеното количество аминокиселини не е достатъчно, за да си осигурите нужната енергия. Това важи особено при тренировки с интензивни упражнения и голяма продължителност. 

Няма значение дали тренирате редовно или едва сега започвате своята промяна. Ако искате да подобрите представянето си, тази статия е точно за Вас! В нея ще се фокусираме на връзката между Л-карнитин и спорта и как можете да я използвате за подпомагане на резултатите си. 

Кои са източниците на тази аминокиселина?

L-карнитинът се намира главно в месото, рибата и млечните продукти, но и зеленчуците осигуряват малки количества. 

 • Чаша мляко - 8 мг.
 • 100 г. пилешки гърди - 4-7 мг.
 • 100 г. телешка пържола - 56-162 мг.
 • 1100 г. риба - 4-7 мг.
 • ½ чаша сметанов сладолед - 3 мг.
 • 50 г кашкавал - 2 мг.
 • 2 яйца - 0,8 мг.
 • 2 филийки пшеничен хляб - 0,2 мг.
 • чаша варен нахут - 0,1 мг.
 • чаша спанак - 0,1 мг.
 • 100 г моркови - 0,4 мг.
 • 100 гр. неварен ориз - 0,3 мг.

Когато диетата Ви съдържа месо и млечни продукти, това Ви осигурява между 60 и 180 мг. Л-карнитин на ден, докато веганската диета осигурява само 10-12 мг.

Хората, които имат балансирана диета и нямат интензивна физическа активност, могат да задоволят ежедневните си нужди предимно чрез своята диета. Веганите, професионалните атлети и хората, трениращи за издръжливост и сила, трябва да помислят за хранителни добавки. 

Каква е ролята на L-carnitine?

Кога трябва да използвате Л-карнитин?

Тази аминокиселина участва в метаболизма на мазнините. Нейната роля е да транспортира мастните киселини до митохондриите, където се произвежда енергия. Наличието й позволява по-лесното и ефективно използване на мазнините като източник на енергия. 

Друга важна роля е премахването на вторичните метаболити от изгарянето на мастните киселини в митохондриите. Това е от решаващо значение за активно спортуващите, защото тези метаболити са токсини в излишък. 

Ако се подлагате на тренировки с висок интензитет, Л-карнитинът,, който приемате от храната може да бъде крайно недостатъчен. Неговият недостиг може да доведе до нарушени метаболитни цикли и проблеми със сърцето. 

Действието на тази аминокиселина включва още: 

 • Намаляване на производството на млечна киселина, като по този начин повишава способността на мускулите да работят;
 • Метаболизъм на аминокиселини с разклонена верига (BCAA);
 • Въглехидратен метаболизъм - високите нива на L-карнитин в мускулите намаляват използването на гликоген като енергиен материал и увеличават използването на мазнини. Това е особено важно при продължително натоварване, защото спира образуването на мастна тъкан.
 • Има антиоксидантна активност.
 • Премахва определени метални йони, като улеснява техния транспорт и отстранява вредните излишъци от тялото. 

Как се отразява на здравето, използването на L-carnitine?

Последните проучвания показват, че тази добавка има превантивен или лечебен ефект при някои заболявания. Повечето лекари казват, че резултатите са много обнадеждаващи и са свързани с:

Значително понижаване на кръвното налягане. Добавката има положителен ефект като намалява риска от инфаркт и сърдечно-съдови проблеми. 

Може да помогне при превенция и лечение на диабет тип 2. Увеличавайки производството на ензима АМРК се подобрява способността на тялото да използва въглехидратите като източник на енергия. 

Може да предпази от свързан с възрастта умствен спад и да подобри способността за научаване на нови неща. Има и положително въздействие върху когнитивната функция при възрастни хора, страдащи от невродегенеративни заболявания. 

L-карнитинът помага ли за отслабване?

Тази хранителна добавка често се описва като средство за изгаряне на мазнини. Имайки предвид неговата роля, можем да кажем, че е отговорен за използването на мастните киселини за получаване на енергия. 

Въпреки това неговите ефекти върху загубата на тегло са смесени. В проучване от 2020 година, в която са участвали 37 души с наднормено тегло се заключва, че може да помогне за нормализирането на теглото. Резултатите показват, че хората взели само добавката, без да променят начина си на живот са загубили средно 2 килограма за месец. Докато, съчеталите я с промяна на храненето и увеличаване на физическата активност, са свалили между 5 и 10 килограма за същия период. 

Базирайки се на тези данни, можем да заключим, че тази хранителна добавка ще Ви помогне да постигнете по-добри резултати. Но трябва да я съчетаете със спорт, физическа активност и промяна в начина на хранене. 

Обърнете внимание, че задължително трябва да се консултирате с професионален треньор и медицински специалист, ако целта Ви е да влезете във форма. Те ще вземат предвид Вашето здравословно и физическо състояние и ще Ви препоръчат подходящ режим и добавки. 

Защо атлетите използват  Л-карнитин?

Кога трябва да използвате Л-карнитин?

Необходимостта  от Л-карнитин нараства с количеството използвана енергия. Съответно, физически активните хора трябва да приемат повече аминокиселини, за да отговорят на търсенето. 

По време на интензивна физическа активност тялото разчита на складираната енергия под формата на мастни киселини. Както вече споменахме, тази аминокиселина действа като „совалка”, транспортирайки ги в митохондриите, където те се превръщат в енергия. 

Тя допълнително увеличава спортните постижения и подобрява ефекта от дългите тренировки. Улесненото окисляване на мазнините води до по-добро енергийно снабдяване и увеличаване на издръжливостта. В резултат на това е възможно да тренирате по-дълго или с по-висока интензивност.

Освен това намалява производството на млечна киселина и следователно забавя момента на умора. Наред с това намалява и мускулната болка, като ускорява процеса на възстановяване. Чрез увеличаване на червените кръвни клетки се улеснява транспортирането на кислород до клетките. Това довежда до увеличаване притока на кръв и секреция на азотен оксид, което забавя момента на умората и има благоприятен ефект върху скоростта на възстановяване след тренировка.

В допълнение, тази добавка има и други потенциални ползи за спортистите и хората, които извършват тренировки с голям интензитет. Например, тя помага за поддържане на мускулите, времето за възстановяване и здравето на сърцето. Именно тези предимства, заедно с увеличаването на енергията, го правят популярна съставка в режима на атлетите. 

За кого се препоръчват? 

Специалистите препоръчват тази хранителна добавка на всички професионални атлети и спортисти, особено на тези, трениращи за сила и издръжливост. Тя е подходяща и за хора, които нямат физическа активност, но са вегани, със сърдечно-съдови, невродегенеративни заболявания и възрастни хора. 

НЕ трябва да се използва от хора, приемащи хормонални лекарства за хипотиреоидизъм, тъй като намалява способността на тялото да използва тези хормони. 

ТОВА НЕ е лекарство и не трябва да замества разнообразното хранене. Консултирайте се с лекар, ако имате здравословен проблем и искате да използвате тази добавка. 

Ефективна доза се счита за 2 g на ден. Когато изберете своя продукт, ние Ви препоръчваме подробно да се запознаете с инструкциите, описани на опаковката. На тях ще се запознаете с препоръчителната дневна доза и как да я приемате.

В нашия онлайн магазин ще откриете различни варианти – на капсули, течни и на прах.

А Вие избрахте ли своя нов помощник?

Открийте правилната добавка в нашия онлайн магазин или се свържете с нас на телефон: 0887 203 205.


Напишете коментар

Предупреждение: Името на коментара трябва да е между 3 и 25 знака!
Предупреждение: Невалиден email!
Предупреждение: Текстът на коментара трябва да е между 25 и 1000 знака!