Facebook Pixel
МЕНЮ
БЪРЗИ ВРЪЗКИ

Какво трябва да знаете за EAA amino?

18/08/2023 162 1 коментари
Какво трябва да знаете за EAA amino?

Несъмнено аминокиселините са сред най-популярните хранителни добавки. Използват се не само от професионалистите, но и от много начинаещи ентусиасти, които искат да подобрят спортните си постижения. Проучванията показват, че приемането им спомага за увеличаване на енергията, усвояване на важните хранителни вещества и изграждане на мускулите.

Но какво всъщност представляват EAA amino? Какви са техните ползи и как могат да Ви помогнат? В тази статия ние от Nutrafit ще Ви запознаем с отговорите на най-често задаваните въпроси, свързани с тези добавки.

Какво е EAA amino?

Аминокиселините често са наричани градивни елементи на протеините и представляват вещества, които изпълняват много роли в организма на човека. Тялото се нуждае от тях за изграждане на протеини, хормони и невротрансмитери. Тяхното присъствие е и от решаващо значение за развитието на мускулите, предотвратяването на мускулен катаболизъм. Имат и съществена роля при запазването на психичното здраве.

Всеки организъм се нуждае от различни протеини, за да функционира правилно. EAA са есенциалните аминокиселини, които тялото не може да си произведе само. Те са 9 на брой и се набавят чрез консумираната храна – левцин, изолевцин, валин, хистидин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин и триптофан.

Къде можете да ги откриете?

Храните, които съдържат всички 9 вещества се считат за пълноценни протеини. Това са повечето видове месо и риба, а също – извара, мляко и яйца. Има и растителни източници - киноа, чия, соя, бадеми, тиквени семки, фъстъци и други.

На пазара ще ги откриете в различни разновидности – таблетки, капсули, прахчета и течни. Подобно на повечето хранителни добавки, съставът им зависи от производителя. Обикновено не съдържат калории, но е добре винаги да проверявате етикета за хранителните стойности. Някои марки могат да добавят подсладител или кофеин, за да променят вкуса.

Затова Ви препоръчваме винаги да се доверявате на реномирани брандове, които притежават всички необходими сертификати за безопасност и качество.

EAA amino

Кога се нуждаете от тази добавка?

Истината е, че съществуват различни проучвания и мнения на медицински специалисти, професионални треньори, спортисти и фитнес атлети. Според някои  диетата им е достатъчно разнообразна, за да не включват допълнителни добавки към нея. Други вярват, че именно те могат да направят чудеса при запазване на мускулите, да намалят умората, произлизаща от интензивните упражнения.

Тук е важно да вземете предвид особеностите на Вашия организъм – физическо състояние, здравословни проблеми, ръст и тегло. Вашите спортни цели и стил на трениране  също са от много голямо значение.

Ако режимът Ви е насочен към калориен излишък, винаги ядете преди и след тренировка и храната Ви е пълна с протеини и въглехидрати, EAA по-скоро няма да Ви донесе допълнителна полза.

И обратно – ако нямате време да се храните преди или след тренировка, нямате точно установен хранителен режим и търсите начин да подобрите физиката си, тази хранителна добавка е точно за Вас!

Как тази хранителна добавка ще Ви помогне?

Няма значение дали правите кардио, вдигате тежести или сте насочени към друг спорт, тази добавка може да:

  • Увеличи силата – според проучване на университета в Арканзас, аминокиселините поставят тялото Ви в състояние на изграждане на мускули. Това се случва, когато синтезът превишава разграждането на мускулния протеин. За целите на упражнението, хора над 40 годишна възраст са ги приемали тази добавка в продължение на 12 седмици. След преминаването на този период се установило, че физическото представяне не само се подобрява, а и увеличава силата и намалява мазнините.
  • Намали мускулната болка – важно е да се отбележи, че BCAA е също незаменима добавка. И двете имат сходно действие и ефект, но при EAA се включва по-широк аминокиселинен профил. Много проучвания доказват, че имат положителен ефект върху мускулите след тренировка – предотвратяват болката, крампите и уврежданията.
  • Увеличи мускулната маса – допълването на диетата с тези аминокиселини ще подобри функционирането на организма и създаването на положителен баланс на мускулния протеин.
  • Повиши енергията - Някои аминокиселини участват в процесите на енергийния метаболизъм, което ще помогне за поддържането на енергийния баланс и издръжливостта.

Какво Ви препоръчваме?

Няма значение дали предпочитате да приемате добавките под формата на таблетки, капсули или течни. Препоръчваме да не се доверявате на съмнителни реклами от марки с неизяснен произход  и история.

Помнете – тялото е Вашият храм! Не се подвеждайте по хилядите обещания за бързо действие и ефект, както и от ниската цена. Реномираните производители на хранителни добавки са добре познати не само на професионалните спортисти и треньори, но и от много любители на спорта.

Затова винаги обръщайте внимание на съдържанието и описанието на продуктите! В сайта на nutrafit.bg винаги ще откриете пълна и подробна информация!

Не се колебайте да се свържете с нас и на телефон: 0887 203 205, ако се нуждаете от професионална консултация. Нашите експерти с удоволствие ще отговорят на всичките Ви въпроси и ще Ви насочат към подходящи за Вас добавки.

Напишете коментар

Предупреждение: Името на коментара трябва да е между 3 и 25 знака!
Предупреждение: Невалиден email!
Предупреждение: Текстът на коментара трябва да е между 25 и 1000 знака!