Facebook Pixel
МЕНЮ
БЪРЗИ ВРЪЗКИ

Как да изберете правилните хранителни добавки, според Вашите цели?

04/04/2024 152 0 коментари
Как да изберете правилните хранителни добавки, според Вашите цели?

Съдържание:

  1. Защо е важно да вземете информирано решение?
  2. Разберете нуждите на организма си.
  3. Защо да изберете качествени хранителни добавки?
  4. Кои са най-добрите добавки за мускулна сила?
  5. Кои са най-добрите добавки за увеличаване на мускулите и силата?
  6. Кои са най-добрите добавки за поддържане и растеж на мускулите?

Искате да подобрите спортните си постижения или да изградите чиста мускулна маса? Искате да добавите хранителни добавки към режима си, но не знаете кои ще отоворят на нуждите Ви?

Истината е - на пазара ще откриете голямо разнообразие от продукти, специално създадени за професионални спортисти и начинаещи атлети.  Това са фитнес добавки - различни видове протеини, аминокиселини, креатин, Л-карнитин и много други. 

Тяхната цел е да осигурят на тялото Ви необходимите вещества и енергия и да го поддържат преди, по време и след тренировка. Освен да допринесат за задоволяване на хранителните нужди, могат да помогнат да подобрите резултатите и да изпълните фитнес целите си. 

Те обаче не са предназначени да бъдат заместител на здравословната диета, а допълнение към нея! Ако се колебаете към какъв вид да се насочите, не се притеснявайте! В тази статия ние, от Нутрафит, ще Ви помогнем да определите правилно нуждите си. 

Защо е важно да вземете информирано решение?

Здравето е Вашето най-голямо богатство. Не бива да го пренебрегвате и да търсите преки пътища към мечтаната форма. Ако искате да подобрите постиженията си, трябва да заложите на правилната комбинация между хранителен режим, тренировки, движение и хранителни добавки.

Изборът на правилните добавки е важно решение, което може да повлияе на благополучието и състоянието на организма Ви. На първо място е важно да разберете от какво се нуждае тялото Ви и да разберете имате ли недостиг на хранителни вещества и витамини. 

Независимо дали искате да запълните хранителните пропуски в диетата си, да достигнете до определени цели или да подобрите формата си, не правете компромиси с качеството! 

Разберете нуждите на организма си.

Как да изберете правилните хранителни добавки, според Вашите цели?

Всеки организъм е уникален и има специфични хранителни нужди. Имайте предвид, че ако една добавка върши прекрасна работа на Ваши приятели, тя може да не е подходяща за Вас. Всеки човек се различава по своето здравословно състояние, начин на живот и има различни генетични маркери. Затова няма универсален сценарий и за да направите най-добрия избор трябва да се съобразите с:

Възраст, здравословно състояние и начин на живот.

С напредване на възрастта, организмът се променя и се нуждае от различни хранителни вещества, за да функционира оптимално. Например, витамин B12 e често срещан дефицит при възрастните хора. По същия начин, трябва да вземете предвид текущото си здравословно състояние, когато избирате хранителни добавки. 

Какви са Вашите навици и начин на живот са други решаващи фактори. Ако водите заседнал начин на живот, не можете да очаквате да постигнете перфектната форма само след месец посещение на фитнеса. Освен това, може да имате липса на определени хранителни вещества, които трябва да си набавите, за да си осигурите необходимата енергия и да насърчите метаболизма си. 

От друга страна, ако сте много активни, може да имате нужда от по-големи количества определени хранителни вещества, като протеини и електролити. Причината е, че колкото по-активни сте, толкова по-бързо се изразходват запасите от енергия. Трябва да си набавите правилните вещества, за да подпомогнете възстановяване на мускулите.

Генетиката също играе роля при определяне на хранителните нужди. Някои хора може да имат проблеми с усвояването или отделянето на определени хранителни вещества. Например, някои хора може да имат генетична вариация, която ги прави по-склонни да страдат от дефицит на витамин B12. Те задължително ще трябва да си го набавят чрез хранителни добавки, особено ако тренират интензивно. 

Определяне на целите. 

Следващата стъпка е да определите Вашите конкретни цели – може да са свързани не само с представянето във фитнеса, но и здравословни. Най-добри резултати ще постигнете, ако обедините двете цели и търсите най-добрата комбинация за Вашия организъм. 

Например, може да искате да увеличите мускулната си маса, но да имате проблеми с храносмилането и имунитета. Това ще повлияе значително при избора на хранителни добавки. Можете да използвате продукти и допълнително количество витамин С и цинк. 

Идентифицирането на целите е не само от съществено значение, за да Ви помогне да изберете правилните добавки, но и за измерване на Вашия напредък и коригиране на режима.

Защо да изберете качествени хранителни добавки?

Как да изберете правилните хранителни добавки, според Вашите цели?

Когато става въпрос за добавки, мислете за тях като за внимателно изработена рецепта. Не бихте искали да ядете ястие, което е приготвено с неподходящи съставки или неправилни техники за готвене, нали? 

Същият принцип важи и, когато избирате добавките, които ще включите в режима си. Те трябва да бъдат приготвени с правилните съставки, в правилните форми и от производители, които се придържат към стандартите за високо качество.
Затова в нашия онлайн магазин ще откриете единствено продуктите на най-доказаните производители в бранша. Те притежават не само всички необходими сертификати за качество, но и са се доказали през годините с ефективността и качеството на добавките си. 

Кои са най-добрите добавки за мускулна сила?

Искате да извлечете максимума от всяка тренировка? Целта Ви е да увеличите чистата мускулна маса и да вдигате повече килограми? 

Дайте си нужния тласък с креатин! Тази добавка е смятана, че е най-подходяща за културисти и спринтьори, но това не е изцяло вярно! Тя е подходяща за начинаещи и професионални спортисти във всички дисциплини, които искат да увеличат силата на мускулите си. 

Креатинът играе ролята на „гориво”, което е подходящо за кратки, резки мощни движения. Намира се в храни като месо и риба и други, но понякога усвоените количества не са достатъчни, за да поддържат нужната енергия при интензивни тренировки. 

Тялото съхранява само малко количество креатин в мускулите. Участието във всяко упражнение, характеризиращо се с повтарящи се кратки пристъпи на интензивно усилие, означава, че запасите могат да се изчерпят много бързо. Това води до намаляване на производителността. 

Изследванията показват, че добавянето на поне 3 g.  креатин под формата на хранителни добавки всеки ден има положителен ефект върху тренировките. 

За сравнение – необходимо е да изядете поне 750 грама (сурово!) месо и риба, за да приемете само 2 g креатин. Приемането под формата на добавка може да бъде правилният отговор, особено ако сте вегетарианец или веган.​​​​​

Кои са най-добрите добавки за увеличаване на мускулите и силата?

Как да изберете правилните хранителни добавки, според Вашите цели?

Когато искате да подобрите формата си и да постигнете онази перфектна „стегната” форма, обикновено организмът се нуждае от отслабване. Погрешно схващане е, че това просто включва загуба на мазнини. Всъщност, за да подобрите формата си, трябва да изградите чиста мускулна маса.

Мускулите, които нямат мазнини, изгарят повече калории в покой, отколкото мазнини, което може да повлияе и на метаболизма Ви. Повечето спортисти използват тренировки със собствено тегло и щанга за изграждане на мускули.

За да се постигне тази цел обаче, се нуждаете от достатъчно протеин. Това е веществото, което тялото използва, за да възстанови малките разкъсвания в мускулните влакна, причинени от упражнения. Затова експертите препоръчват използването на суроватъчен протеин.

Актуалните изследвания показват, че е препоръчително да консумирате 0,8 g протеин на килограм телесно тегло всеки ден, за да постигнете минимално целите си. Това не е достатъчно при тези, които са си поставили спортни цели. Те трябва да се стремят към минимум 1,4 до 2 грама протеин на килограм телесно тегло. 

Допълването на храната със суроватъчен протеин е удобен и достъпен начин за попълване на протеиновите нива.

Кои са най-добрите добавки за поддържане и растеж на мускулите?

BCAA – незаменими аминокиселини с разклонена верига – те са особено важни за изграждане на мускулния протеин. Смята се, че има допълнителни ползи при включването им във Вашия режим. 

За разлика от други основни аминокиселини, BCAA обикновено отиват директно в мускулите за обработка, заобикаляйки черния дроб. Това, заедно с другите им свойства означава, че приемането на BCAA може да помогне да:
Увеличите мускулната маса по-бързо.

Осигурите допълнителна подкрепа, докато тренирате.
Се чувствате по-енергични за по-дълго време.

А Вие избрахте ли хранителните добавки?

Разгледайте нашия онлайн магазин и нашите страхотни предложения. Свържете се с нас на телефон: 0887 203 205, ако се нуждаете от професионален съвет или консултация. 
 

Напишете коментар

Предупреждение: Името на коментара трябва да е между 3 и 25 знака!
Предупреждение: Невалиден email!
Предупреждение: Текстът на коментара трябва да е между 25 и 1000 знака!