Facebook Pixel
МЕНЮ
БЪРЗИ ВРЪЗКИ

Филтър

Цена
до
Марка
1
1
1
1
1
Вкус
3
3
1
1

Филтър

Цена
до
Марка
1
1
1
1
1
Вкус
3
3
1
1

Растителни протеини

Растителни протеини

Растителни протеини - те са специално разработени за хора, които имат различен хранителен режим и търсят алтернатива на животинския. Подходящ е за хора с алергии към лактоза, вегетарианци и вегани.

От колко протеин се нуждаете?

Количеството, което хората трябва да приемат, може да варира в зависимост от много фактори. Например възраст, пол, физическо състояние, килограми и ниво на активност.

Препоръчителният дневен прием на възрастен човек, който води заседнал начин на живот е 0.8 грама на килограм телесно тегло. Например, ако тежи 70 килограма, ще се нуждае то 56 грама на ден.

Разбира се, спортистите и физическо активните хора, се нуждаят от много повече протеин, за да поддържат и възстановяват мускулите си след тренировка. Съответно- колкото по напреднала е възрастта, от толкова по-големи количества се нуждаете.

Тук е необходимо да се отбележи, че протеинът е основно хранително вещество, което присъства в храната. Приемането му допълнително като хранителна добавка трябва да бъде прецизно дозирано. Прекомерните количества могат да бъдат вредни за здравето, особено ако имат високо съдържание на наситени мазнини.

Какво Ви препоръчваме?

Допълнете тренировките с балансиран хранителен режим и подходящи хранителни добавки. Тази комбинация ще Ви осигури необходимите протеини и ще Ви помогне да подобрите спортните си постижения.

Защо тялото се нуждае от растителни протеини?

Когато се приемат чрез храната, растителните често са с по-ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. Те са богати на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Те могат да помогнат за поддържане на цялостното здраве и намаляване на риска от хронични заболявания и проблеми със сърцето.

Различните протеинови източници предоставят различни комбинации от аминокиселини. Растителните протеини често съдържат ниска концентрация на определени есенциални аминокиселини и висока концентрация на други. Комбинирането им може да Ви осигури балансиран аминокиселинен профил, с който да постигнете най-добрите резултати в залата.

Включването им във Вашата диета ще помогне за увеличаване на разнообразието от храни в диетата Ви. В зависимост от това къде живеете, може да са по-достъпни от животинските. Това ги прави по-практичен вариант за много хора.

Има здравословни състояния, в които трябва да се избягва приемане на животински протеини.

В този случай растителните са не само добра алтернатива, но и чудесен начин да си осигурите необходимата енергия и сила за интензивни тренировки.

Увеличава мускулния синтез.

Синтезът на мускулен протеин (MPS) е много важен процес не само за професионалните атлети, но и за всеки, който иска да подобри постиженията си. При него организмът Ви изгражда нови мускулни протеини.

Последните проучвания доказват, че добавката растителен протеин е страхотен стимулатор за MPS, като нивата, които могат дабъдат инициирани, са равни и понякога дори по-добри от животинския протеин.

Това е фантастична новина за спортистите на растителна диета, тъй като означава, че този продукт ще допринесе за развитие и възстановяване на мускулите. Така в крайна сметка ще се повишат силата и производителността.

Осигурява подкрепа за спортисти с алергии и непоносимост.

Някои хора имат алергии към млечни продукти и добавки- казеин и суроватка, които са неподходящи за тях. За някои, които имат силна непоносимост дори към една малка глътка от продукт, в чийто състав има някоя от тези съставки, може да доведе до сериозни реакции.

Тук спортните добавки от растителни източници са добра алтернатива. С тях не само не трябва да се отказвате от целите си, но и можете да ги подобрите успешно!

Повечето добавки на млечна основа често причиняват проблеми с храносмилането при атлети с непоносимост към лактоза. Това е ензим, който се разгражда до по-прости захари, които усвояват и използват енергията. Присъствието на лактоза в организма на хора с непоносимост ще доведе до неприятни симптоми - подуване на корема, газове, диария и стомашен дискомфорт. Така че, ако имате такъв проблем, Ви препоръчваме да се насочите към добавки на база растителен протеин.

Намаляват оксидативния стрес.

Физическото натоварване увеличава производството на свободни радикали, които могат да увредят телесните тъкани. Когато тялото ги произвежда в по-големи количества, отколкото може да неутрализира с антиоксиданти, настъпва оксидативен стрес.

Обикновено той е предизвикан от упражнения с голяма продължителност или интензитет. Голямото напрежение в мускулите води до увреждане на тъканите в тях и така се намалява тяхната  работоспособност и възстановяване.

Атлетите се нуждаят от стабилно снабдяване с антиоксиданти. Най-мощните антиоксиданти са концентрирани в растителните храни. Те включват витамин Е, витамин С, провитамин А каротеноиди, селен и много фитохимикали. Следователно продуктите, които имат растителен протеинса добър избор за справяне с този процес.

Какво още трябва да знаете за растителен проетин и растителните диети?

През последните години, се обръща все по-голямо внимание на веган диетата. Появиха се не само редица проучавния, но и много доказателства за нейното действие. Все пак, съществуват редица въпроси дали тя може да повлияе на оптималното здраве на атлетите и дали спортистите могат да поддържат мускулна маса с нея.

Първо е важно да уточним, че има няколко различни вида хранителни модели, които попадат в категорията на растителните диети като:

 • Лакто-вегетарианска – изключва месо, риба, яйца, както и храни, които ги съдържат. Диетата включва продукти като мляко, сирене, кисело мляко и масло.
 • Ово-вегетарианска – изключват се месо, морски дарове и млечни продукти, но се ядат яйца.
 • Лакто-ово вегетарианска – частично растителна, която изключва само месо и рибни продукти.
 • Пескетарианска – изключва месо, млечни продукти и яйца, но се консумира риба.
 • Веган – изключват се всички видове месо, риба, яйца и млечни продукти, включително съставки, в които присъстват животински продукти като желатин. Някои избягват пчелния мед и го заместват с различни подсладители.

Някои спортуващи избират да ги следват по чисто здравословни причини, докато търсят най-добрата формула за поддържане на добрите си резултати.

Може ли атлетите да си осигурят растителен протеин само чрез храната си?

Все повече професионални треньори твърдят, че не всичко винаги опира до качеството. Както вече разгледахме, протеинът е важен за всички атлети поради големите физически изисквания на тренировките и ефекта им върху мускулите. По-високият прием е необходим за подпомагане възстановяването на мускулната тъкан.

Тук може би ще запитате: „Има ли значение вида му?” и по-конкретно: „Различно ли е качеството, когато произлиза от животински и растителни източници?”. Всъщност, отговорът на този въпрос зависи от множество фактори, включително от откриването на най-добрия баланс между хранителните вещества.

При всички случаи основите не се променят – аминокиселините са градивните елементи и играят важна роля за здравето и състоянието на мускулите. Има 20 аминокиселинни, като 9 от тях са незаменими и организмът не може сам да си ги произвежда. Това означава, че трябва да си ги набави чрез храната или допълнителен прием на добавки като растителен протеин.

Тези от животински произход се считат за по-висококачествени, тъй като съдържат всички 9 незаменими ЕАА. Докато тези от растителни източници са непълни, защото им липсва 1 или повече от тези незаменими аминокиселини.

Разбира се, това не означава, че не можете да си набавите всичко необходимо. Но за целта трябва да се добре информирани за продуктите и тяхното съдържание на градивни елементи. Например - можете чрез растителен протеин да си набавите всичко необходимо, ако комбинирате ориз и боб. Така аминокиселинният профил ще бъде завършен.

Истината е, че колкото и храна да включите в режима си, ще Ви бъде много трудно да си осигурите необходимата енергия и градивни елементи. Колкото по-интензивни са упражненията, които изпълнявате, от толкова повече подкрепа се нуждаете. Ако не си осигурите необходимото, има шанс да се уморите и да изчерпате силата си още по време на тренировка.

Трябва да се обърне и особено внимание на веществата, които играят важна роля при изграждането на мускулите и тяхното възстановяване. BCAA – левцин, изолевцин и валин са особено важни за насърчаване синтеза на мускулен протеин. Те се усвояват бързо и доставят всички необходимо към мускулите почти веднага след консумацията. Това означава, че дори при тренировка можете да работите за подобряването на чистата мускулна маса.

Те са по-концентрирани в храните от животински произход – яйца, пиле, мляко, в сравнение с растителни източници като грах и соя. Следването на растителна диета намалява количеството BCAA, което приемате и забавя мускулния синтез.

По тази причина, много треньори и лекари препоръчват да добавите подходящ растителен протеин към режима си. В зависимост от диетата Ви има добри варианти като суроватка и продукти на растителна основа.

Кои са основните източници на растителен протеин?

Бобовите растения са добър източник на протеин и добра алтернатива на месото. Въпреки че съдържанието им на протеин варира, според вида и метода на приготвяне. Средно съдържат протеин около 20-25% от теглото си. За сравнение, повечето меса съдържат около 20-30%, а пилешките гърди – 35%.

Следователно бобовите растения ще осигурят почти същото количество протеини, колкото осигурява порция месо. Освен това, те съдържат набор от други важни хранителни вещества като витамини, минерали и други.

Други храни са – бадеми, фъстъци, чия, кашу, конопено семе, киноа, кафяв ориз, тофу. Растителен протеин има и в много зеленчуци като брюкселско зеле, аспержи, броколи, спанак, картофи, салати и много други.

Защо спортистите избират растителни протеини?

Много атлети разчитат на източници на животински протеини, за да се възстановят след тренировка или състезание. Въпреки това, много спортисти получават същия ефект и резултати и от растителни протеини. И тук се появява въпросът: „Растителните добър вариант ли са за спортуващите?”.

Интересен факт е, че все по-голям брой професионални атлети предпочитат да заложат на хранителни добавки с растителен произход. Причините са няколко:

 • Желанието да се хранят възможно най-здравословно и да постигнат определени цели, различни от натрупване на мускулна маса. Протеините на растителна основа, обикновено са с ниско съдържание на наситени мазнини и не съдържат холестерол. Те са богати и на други хранителни вещества, полезни за здравето – фибри, витамини и минерали. Това важи не само при консумацията на растителни храни, но и за хранителните добавки.
 • Начин на хранене, насочен към вегетарианство или веганство. Някои хора имат здравословни причини за поддържане на този начин на живот, а за други е просто предпочитание.
 • Някои спортисти предпочитат вкуса на растителни протеини, пред другите алтернативи на пазара. Коя хранителна добавка ще Ви хареса на вкус, зависи изцяло от Вашите лични предпочитания.

Какви са предимствата на растителни протеини?

Храните с растителни протеини подобряват циркулацията. Те могат да помогнат за натрупването на плаки в артериите, като намаляват вискозитета на кръвта и повишат еластичността на артериите. По този начин се подобрява притока на кръв, увеличавайки кислорода и хранителните вещества за мускулите.

Повечето растителни храни помагат за изграждането на гликогенни запаси. Издръжливостта на тялото зависи от тези запаси. Гликогенът е резервен източник на гориво за тялото, който се получава от въглехидратите. Храни като варива осигуряват не само протеини, но и висококачествени въглехидрати, които подпомагат този процес.

Растителни храни като боб, грах, леща са пълни с фибри, докато в животинските не се съдържат такива. Те подпомагат поддържането на здрав чревен баланс. Той има основна роля в метаболизма, ендокринната функция и имунната система. Фибрите осигуряват храна на чревните бактерии, които поддържат микробиома. По този начни се подпомага доставянето на вода и хранителни вещества до мускулите по време на тренировка.

Тези свойства важат и за растителни протеини, приемани като хранителна добавка. Освен това, те притежават и други предимства като:

 • Намаляване на възпалението след тренировка – често интензивните тренировки могат да доведат до хронично възпаление. То може да причини увреждане на тъканите, постоянна болка и умора. Това може да компрометира притока на кислород до мускулите и да Ви попречи да постигнете спортните си цели. Растителни протеини са богати на противовъзпалителни съединения, които подпомагат правилното възстановяване на организма, намаляване на умората и болката.
 • Намаляват стреса – интензивните упражнения увеличават производството на свободни радикали, които могат да увредят тъканите. Тялото произвежда по-големи количества, отколкото може да неутрализира с антиоксиданти. Когато това се случи, настъпва оксидативен стрес. Той намалява работоспособността и увеличава периода на възстановяване. След тренировка използването на растителните протеини е бърз начин атлетите да се снабдят с антиоксиданти и да възстановят мускулите си.
 • Насърчават здравословното тегло – протеини на растителна основа като граховия, са фантастични, когато става въпрос за поддържане или намаляне на тегло. Грахът е наситен на BCCA, от които организмът Ви се нуждае, за да развие мускулите си. Докато мускулите растат, тялото Ви губи натрупаните мазнини и се тонизира. Фибрите в граха, също допринасят за постигане на тази цел. Те ще Ви помогнат да се почувствате по-сити и ще предотвратят желанието Ви да се храните допълнително.

Как растителен протеин ще подобри спортните Ви резултати?

Приемът му преди и след активност, както и разпределението през целия ден, е важно за поддържане на желаната форма. Освен това, спомага за покриване на изискванията по време на тренировка, възстановяване на мускулите и изграждане на нови.

Има множество доказателства, подкрепени от научни проучвания, за ползите от добавки на растителна основа и как помагат за специфични спортни постижения като:

Изграждане и поддържане на мускули.

Когато избирате хранителни добавки, не бива да забравяте, че тяхната формула е специално създадена. Тя не само е приспособена, за да отговори на определени нужди, но и е по-наситена на полезни вещества, които няма как да си ги набавите в такова количество от храната.

Освен това, добавките на растителна основа съдържат фитонутриенти, които насърчават здравето и благосъстоянието. Същевременно  спомага да поддържате целите си, като Ви помага да консумирате по-малко калории, отколкото с добавки на основата на млечни продукти.

Наред с това получавате по-голямо разнообразие и от хранителни вещества в диетата си. С тяхна помощ организмът Ви ще повиши имунитета и цялостното си състояние. Съдържанието на фибри допълнително спомага да поддържате храносмилателната си система здрава, без да е необходимо да консумирате месо.

Имайки предвид тези факти, можем да заключим, че добавката - растителен протеин е фантастичен избор за изграждане и поддържане на мускулна маса. Тези продукти са не само по-здравословна алтернатива, но са и достатъчно ефективни за насърчаване синтеза на мускулен протеин.

Ако търсите най-добрите хранителни добавки за мускулен растеж, не бива да пренебрегвате опциите на растителна основа. Всъщност, много от тях ще Ви осигурят и допълнителен запас от полезни витамини и минерали.

Неслучайно някои от най-добрите културисти и спортисти в света са постигнали своите постижения с помощта на добавки на растителна основа.

Какво ще откриете при нас?

В тази категория можете да разгледате нашите хранителни добавки с растителен протеин. Те са направени изцяло от растителни протеини като соя, грах, коноп, ориз и много други.

Поръчайте избраните продукти още сега през нашия онлайн магазин или като се свържете с нашите консултанти на телефон: 0887 203 205.

Филтър
Scitec

SCITEC 100% Plant Protein 900 грама

48.00 лв.

Граховият протеин е сред най-добрите растителни протеини по отношение на хранителната стойност. Спор..

Pure Nutrition

PURE NUTRITION Plant Protein 908g

65.00 лв.

PURE NUTRITION Plant Protein представлява растителен протеин с цели 6 източника.Този протеин е специ..

Genius Nutrition

GENIUS NUTRITION VEGAN GREEN-HD 750g/25 serv

78.00 лв.

Green-HD е ново поколение 100% веган протеин! Тази формула предлага усъвършенстван източник на веган..

Dymatize

DYMATIZE Complete Plant Protein 902g

106.00 лв.

Изключително гладък и кремообразен протеин на растителна основа с пълен аминокиселинен профил. Dymat..

-20%
Yamamoto Nutrition

YAMAMOTO NUTRITION ENDO PRO 500 GR / 16 DOSES

Завършва след:
39.99 лв. 49.99 лв.

YAMAMOTO NUTRITION ENDO PRO е протеинова хранителна добавка базирана на изолирани грахови проте..

1 - 5 от 5 продукта (1 страници)