Facebook Pixel

Казеин

Показани 1 от 7 | 7 (1 Страници)

Протеинът казеин и един от двата основни компонента в млякото на бозайниците. То се състои приблизително от 3.6% протеин, като от него - 80% е казеин и 20% суроватка.

Какво трябва да знаете за него?

Той е неразтворимата част на млякото. В комбинация с калций и фосфат се преобразува в казеинови мицели. Тяхната роля е да помогнат на тялото да транспортират протеините и минералите.

Използва се в производството на сирене като свързващо вещество, заради амфотерните му свойства. Може да реагира в присъствието на киселина или основа и да образува соли. Има способността да променя своята консистенция в гел, когато се добави киселина или ензими.

При хранене, когато попадне в храносмилателната система, той влиза в контакт със стомашната киселина. Това го превръща в гел и намалява скоростта на разграждането му. Това дава възможност на организма по-бавно и ефективно да освободи аминокиселините. Освен това се повишава и чувството за ситост.

Кога да приемате казеин?

Казеинът е пълноценен протеин, което означава, че съдържа всички основни аминокиселини, необходими на човешкото тяло. В най-чистата си форма представлява бяло твърдо вещество, без вкус и аромат. Всички бозайници го произвеждат като компонент в млякото си.

Тъй като този протеин се свързва с калций и фосфор, млякото е добър източник на жизненонеобходими за организма минерали. Има два основни вида:

  • Мицеларен – най-бавно разтворимата форма.
  • Хидролизиран – протеинът е предварително обработен и се усвоява много по-бързо.

Приемането на допълнителен протеин е необходимо в случайте, когато сте си поставили спортни цели и гоните точно определен резултат. Също и при здравословни проблеми, когато не усвоявате достатъчно протеин от храната.

Имайте предвид - употребата на добавки трябва да бъде строго индивидуална и съобразена с Вашите специфични нужди. Например - физическо и здравословно състояние, режим, хранителна диета, килограми, височина и други. Ако нямате опит в приемането им, е препоръчително да се консултирате с медицински специалист или професионален треньор.

ВАЖНО! Никоя добавка НЕ е предназначена за лечение или предотвратяване на заболяване! Комбинацията им с пълноценна и качествена храна ще Ви помогне да постигнете по-добри резултати!

Какви са ползите от казеина?

Протеинът е необходим за изграждането и възстановяването на мускулите. Това е особено важно за спортистите, които тренират силово и културистите. Всички видове протеин, включително и казеинът, осигуряват на тялото важни аминокиселини. Въпреки това, усвояването му зависи от неговия вид в хранителната добавка, която сте избрали.

При мицеларния бавното му усвояване води до по-продължителното покачване на аминокиселините в кръвта. Някои от фитнес експертите го препоръчват за поддържане на мускулната маса и увеличаване на силата при тренировки с тежести.

Основните му предимства са:

  • Помага за поддържане на мускулната маса.
  • Увеличава чувството на ситост след хранене.
  • Подобрява формата на тялото при калориен дефицит.
  • Подпомага доброто състояние на храносмилателния тракт.

Обърнете внимание - в Интернет може да откриете различни мнения на лекари, диетолози, професионални треньори, спортисти и любители. Повечето хора говорят на основата на своя личен или професионален опит. Това са индивидуални мнения и препоръки, които трябва да бъдат подкрепени от контролирани научни проучвания или научни статии.

Винаги е добра идея да се консултирате с лекар или професионален треньор, ако едва сега започвате да приемате хранителни добавки!