Facebook Pixel

Лкарнитин (l-carnitine)

Показани 1 от 20 | 27 (2 Страници)

Л-карнитинът е съединение, подобно на неесенциална аминокиселина, която се произвежда естествено от мозъка, черния дроб и бъбреците. Помага на тялото да превърне мазнините в енергия и е важен за много процеси като сърдечната и мозъчната функции, движението на мускулите и обменните процеси.

Какво трябва да знаете за l-carnitine?

Той играе решаваща роля в производството на енергия. Отговорен е за транспортирането на мастните киселини към митохондриите на клетките. Митохондриите изпълняват ролята на двигател и в тях чрез окисляване на мазнините се създава използваема енергия.

Тялото може да произвежда l-carnitine от аминокиселините лизин и метионин. Но, за да е в достатъчно това количество, то се нуждае и от много витамин С.

Интересен факт е, че около 95% от запасите в тялото се намират в скелетните мускули, а останалите в черния дроб и кръвта.

Хората си набавят дневната доза от Лкарнитин чрез храната. Той се среща в по-голямо количество в месото, особено червеното и в по-малко- в растителни източници като авокадото и соевите кълнове.

Веганите и хората с определени заболявания или генетични проблеми може да не са в състояние да произведат или да получат достатъчно Лкарнитин. Затова хранителните добавки се използват за подобряване на мозъчната функция, ускоряване на метаболизма и отслабване, за лечение на различни заболявания на сърцето, кръвоносните съдове и други състояния.

Какви видове Лкарнитин има?

  • Ацетил-L-карнитин - доказано е, че това е най-ефективният вид за мозъка. Подходящ е да се ползва от хора с невродегенеративни заболявания.
  • Пропионил-L-карнитин - повишава производството на азотен оксид, което да подобри притока на кръв към органите. Препоръчва се на пациенти с периферни съдови заболявания и високо кръвно налягане.
  • L-карнитин тартарат - една от най-често срещаните форми, използвани в хранителните и спортните добавки. Причината е, че има високи нива на усвояване и може да помогне за намаляване на мускулната болка и свиване на периода за възстановяване между тренировките.
  • Ацетил-L-карнитинът - това е най-широко разпространената естествена форма и най-лесно усвояемата за обща употреба. Препоръчва се както за активно спортуващи, така и за хора, търсещи лесен за прием източник на l-carnitine.

Обърнете внимание, че независимо какви добавки приемате, те НЕ могат да заменят разнообразното хранене. Ако искате да постигнете добри резултати, трябва да съчетаете правилните тренировки със здравословна диета.

Какво количество трябва да приемате?

Когато избирате добавки, трябва да се съобразите с Вашия начин на живот - възраст, килограми, физическа активност, здравословно състояние и интензивност на тренировките. Ако имате хранителни алергии или заболявания Ви препоръчваме да се консултирате с Вашия лекар! Той ще може да Ви помогне да изберете правилния продукт и дозировка.

Разбира се, в Интернет можете да откриете различни проучвания, които Ви посочват каква е дозата, даваща най-добрите резултати. След като изберете желания продукт, обърнете внимание на неговото описание и препоръките на производителя. Това ще Ви насочи какво количество да приемате.

Какви са ползите от l-carnitine?

В Интернет пространството има множество проучвания за ползите от Л-карнитин. За разлика от други добавки, при него те могат да бъдат непреки и да се появят след определен период от време - например няколко седмици. Това го различава от добавки като кофеин и креатин, които директно подобряват представянето Ви.

Той може да Ви помогне с:

  • Свалянето на килограми - смята се, че може да помогне на тялото Ви да произвежда повече енергия, като изгаря складираните мазнини. Това ще Ви помогне да тренирате по-дълго време и вследствие на това да свалите нежеланите килограми.
  • Възстановяване - снабдявайки мускулите с повече кислород, подобрява възстановителния период след тренировка.
  • Издръжливост - увеличава притока на кръв и производството на азотен оксид като помага за забавяне на дискомфорта и намаляване на умората.
  • Намаляване на болката в мускулите - чрез увеличаване производството на червени кръвни клетки, пренася кислорода до всяка точка в тялото Ви и най-вече - в мускулите. Това спомага за намаляване на напрежението в тях.
  • Ефективност - подобряване на производителността при упражнения с висока интензивност.