Facebook Pixel
МЕНЮ
БЪРЗИ ВРЪЗКИ

Филтър

Цена
до
Марка
5
4
3
3
3
2
2
2
2
1
1
1
1
1
1
1
1
Виж повече
Вкус
4
2
2
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Виж повече

Филтър

Цена
до
Марка
5
4
3
3
3
2
2
2
2
1
1
1
1
1
1
1
1
Виж повече
Вкус
4
2
2
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Виж повече

Лкарнитин (l-carnitine)

Лкарнитин (l-carnitine)

Л-карнитинът е съединение, подобно на неесенциална аминокиселина, която се произвежда естествено от мозъка, черния дроб и бъбреците. Помага на тялото да превърне мазнините в енергия и е важен за много процеси като сърдечната и мозъчната функции, движението на мускулите и обменните процеси.

Какво трябва да знаете за l-carnitine?

Той играе решаваща роля в производството на енергия. Отговорен е за транспортирането на мастните киселини към митохондриите на клетките. Митохондриите изпълняват ролята на двигател и в тях чрез окисляване на мазнините се създава използваема енергия.

Тялото може да произвежда l-carnitine от аминокиселините лизин и метионин. Но, за да е в достатъчно това количество, то се нуждае и от много витамин С.

Интересен факт е, че около 95% от запасите в тялото се намират в скелетните мускули, а останалите в черния дроб и кръвта.

Хората си набавят дневната доза от Лкарнитин чрез храната. Той се среща в по-голямо количество в месото, особено червеното и в по-малко- в растителни източници като авокадото и соевите кълнове.

Веганите и хората с определени заболявания или генетични проблеми може да не са в състояние да произведат или да получат достатъчно Лкарнитин. Затова хранителните добавки се използват за подобряване на мозъчната функция, ускоряване на метаболизма и отслабване, за лечение на различни заболявания на сърцето, кръвоносните съдове и други състояния.

Какви видове Лкарнитин има?

 • Ацетил-L-карнитин - доказано е, че това е най-ефективният вид за мозъка. Подходящ е да се ползва от хора с невродегенеративни заболявания.
 • Пропионил-L-карнитин - повишава производството на азотен оксид, което да подобри притока на кръв към органите. Препоръчва се на пациенти с периферни съдови заболявания и високо кръвно налягане.
 • L-карнитин тартарат - една от най-често срещаните форми, използвани в хранителните и спортните добавки. Причината е, че има високи нива на усвояване и може да помогне за намаляване на мускулната болка и свиване на периода за възстановяване между тренировките.
 • Ацетил-L-карнитинът - това е най-широко разпространената естествена форма и най-лесно усвояемата за обща употреба. Препоръчва се както за активно спортуващи, така и за хора, търсещи лесен за прием източник на l-carnitine.

Обърнете внимание, че независимо какви добавки приемате, те НЕ могат да заменят разнообразното хранене. Ако искате да постигнете добри резултати, трябва да съчетаете правилните тренировки със здравословна диета.

Какво количество трябва да приемате?

Когато избирате добавки, трябва да се съобразите с Вашия начин на живот - възраст, килограми, физическа активност, здравословно състояние и интензивност на тренировките. Ако имате хранителни алергии или заболявания Ви препоръчваме да се консултирате с Вашия лекар! Той ще може да Ви помогне да изберете правилния продукт и дозировка.

Разбира се, в Интернет можете да откриете различни проучвания, които Ви посочват каква е дозата, даваща най-добрите резултати. След като изберете желания продукт, обърнете внимание на неговото описание и препоръките на производителя. Това ще Ви насочи какво количество да приемате.

Какви са ползите от l-carnitine?

В Интернет пространството има множество проучвания за ползите от Л-карнитин. За разлика от други добавки, при него те могат да бъдат непреки и да се появят след определен период от време - например няколко седмици. Това го различава от добавки като кофеин и креатин, които директно подобряват представянето Ви.

Той може да Ви помогне с:

 • Свалянето на килограми - смята се, че може да помогне на тялото Ви да произвежда повече енергия, като изгаря складираните мазнини. Това ще Ви помогне да тренирате по-дълго време и вследствие на това да свалите нежеланите килограми.
 • Възстановяване - снабдявайки мускулите с повече кислород, подобрява възстановителния период след тренировка.
 • Издръжливост - увеличава притока на кръв и производството на азотен оксид като помага за забавяне на дискомфорта и намаляване на умората.
 • Намаляване на болката в мускулите - чрез увеличаване производството на червени кръвни клетки, пренася кислорода до всяка точка в тялото Ви и най-вече - в мускулите. Това спомага за намаляване на напрежението в тях.
 • Ефективност - подобряване на производителността при упражнения с висока интензивност.

Защо физически активните се нуждаят от л-карнитин?

Както вече Ви споменахме,l-carnitine играе решаваща роля в енергийния метаболизъм. Неговата функция на молекулярен траспортер улеснява окисляването на мастните киселини в митохондриите, където се преобразуват в АТФ. Това е основен източник на енергия на тялото и този процес е много важен за поддържане на Вашата жизненост и оптимизиране на спортните постижения.

Може да се каже, че л-карнитин е основно хранително вещество, от което всеки организъм се нуждае. Обикновено, той може да си го произведе в достатъчно количество, но в някой от случаите това може да се окаже крайно недостатъчно. Например - когато извършвате упражнения с голям интензитет или натоварване, запасите се изчерват много по-бързо в сравнение с по-слабо активните хора. Съответно, този недостиг може да доведе не само до стрес на тялото, но и до по-бързо настъпване наумора и неефективност на тренировките.

Затова професионалните треньори препоръчват не само на професионалните атлети, а и на всеки, който гони определени фитнес цели, да го приема като хранителна добавка.

Ако имате заседнал начин на живот, вероятно нямате дефицити. Но, ако сте активни и водите пълноценен начин на живот, това съединение е важно за Вашето здраве. Трябва не просто да го приемате като добавка, а да направите хранителния си план по такъв начин, че тялото Ви да поддържа достатъчно високо ниво, за да отговори на нуждите Ви.

Обърнете внимание, че някои от здравословните проблеми могат да причинят определени липси. Те могат да засегнат както възрастните, така и хората, които не консумират месни продукти. В тези случаи е важно да се консултирате с медицинско лице, което ще Ви помогне с избора на най-подходящите продукти за Вашето състояние.

Независимо дали целта е подобряване на спортните постижения или поддържане на общото благосъстояние, l-carnitine ще Ви помогне да постигнете оптимален ефект.

От кои храни можете да си го набавите?

Карнитинът се среща в две форми, известни като D и L, но само L-карнитинът е активен в тялото и може да се открие в храната. Най-често се среща в:

 • Месо – говеждо, свинско, телешко и птиче. Колкото по-червено е месото, толкова е по-голямо съдържанието на това вещество.
 • Риба – особено в по-мазните като сьомга, скумрия и сардина и други.
 • Млечни продукти – сирене, йогурт, суроватка.
 • Сладолед.
 • Пълнозърнест хляб.
 • Аспержи.

Трябва да се отбележи, че количествата му в тези храни могат да варират в зависимост от различни фактори. Например – начина на отглеждане на животното, производството, методите на готвене и съхранение.

Възрастните, които консумират червено месо и други животински продукти, получават около 60-180 милиграма л-карнитин на ден. Веганите си набавят около около 10-12 милиграма, тъй като не консумират храни от животински произход. Тъй като това вещество се съхранява ефективно в бъбреците, така че диетите с малко съдържание на л-карнитин, също имат въздействие върху общото му съдържание в тялото.

Когато имате по-голямо количество, отколкото е необходимо на тялото, излишъкът за тялото се изхвърля с урината, за да се поддържат стабилни концентрации в кръвта. Затова Ви препоръчваме, ако не сте физически активни или нямате дефицити, да се консултирате с професионалист, преди да изберете своите хранителни добавки.

Какво може да причини дефицит?

На първо място неправилната диета и начинът на живот може да Ви причини редица неудобства и дори да доведе до дефицит. Наред с това има два вида:

 • Първичен дефицит – причините са генетични- той се развива обикновено до 5 годишна възраст. Симптомите могат да включват скелетно-мускулна слабост, ниска кръвна захар и сърдечни проблеми.
 • Вторичен – следствие от други заболявания, които карат тялото да усвоява по-малко l-carnitine от храната и увеличено отделяне в урината. Причините за това може да са: хронични - бъбречни и храносмилателни  заболявания; употребата на определени лекарства и антибиотици и някои метаболитни нарушения. Неправилното хранене и недохранване, също може да доведе до нарушения в усвояването му.

Как може да Ви помогне?

Употребата на добавки с л-карнитин при спортисти и физически активни хора, може да доведе до  подобряване на спортните постижения. Някои изследвания доказват, че правилната дозировка и начин на употреба е ключово за постигане на най-добрите резултати. Наред с това,  веществото спомага и за укрепване на здравословното състояние, включително укрепване на сърдечно-съдовата система.

Ако едва сега започвате своя път към промяната, той ще Ви помогне с:

Оптимизиране на теглото.

l-carnitineдоказано помага на тялото да изгаря мазнините. Интересното в случая е, че в няколко проучвания резултатите по отношение загуба на тегло варират.

По време на едното - 38 жени с умерено затлъстяване са приемали добавката. Те са спортували 1 път дневно в продължение на 8 седмици. Резултатите доказват, че има значително разлика между тези, които приемат лкарнитин и тези, които не го правят.

В друго проучване учените доказват, че начинът на хранене и трениране оказва значително влияние върху загубата на тегло. Участниците, които не само са приемали добавката, но и са съчетали спорта с правилно хранене, имат 3 пъти по-добри резултати, от тези, които са се хранили нормално.

След анализ, проведен сред предимно затлъстели и възрастни хора, заключението е, че приемалите l-carnitine са загубили  средно между 3 и 4 килограма повече.

Затова е важно да имате предвид, че резултатът варира между различните хора и е важно да съчетаете добавката със здравословна диета и начин на живот.

Забързване на метаболизма.

Бавният метаболизъм е болест на съвременната епоха, която засяга хората по целия свят. Пряка последица е наддаване на тегло, което води до натрупване на мастни натрупвания в проблемните части на тялото.

Наддаването на тегло не е свързано само с проблемния метаболизъм. По-често хората ядат повече, отколкото тялото им може да изразходва.

Ето къде,л-карнитин може да Ви помогне. Една от най-важнити му функции е транспортиране на мазнини в митохондриите на клетките. Оттам дълговерижните мастни киселини се метаболизират в АТФ за енергия. Така трансформира мастните клетки в енергия и засилва метаболизма на организма.

Предотвратява загубата на мускули.

Загубата на мускули обикновено се случва с възрастта (известна като саркопения), особено ако имате нездравословна диета и не спортувате. l-carnitine помага за балансиране на образуването и разграждането на протеини в мускулите и предотвратяване на загубата им.

Учените са провели много проучвания по темата. В едно от тях са установили, че това вещество потиска загубата на скелетна мускулатура при пациенти с цироза на черния дроб.

В друго е доказано, че л-карнитин помага за намаляване загубата на мускулна маса не само при спортисти, но и при хора, подложени на рехабилитация.

Интересна ситуация е имало и при използването му от пациент, прекарал инсулт. По време на рехабилитацията, първоначално е бил инжектиран ботулинов невротоксин, за да се намали спастичността на десния крак, за да може да ходи. Този проблем е бил разрешен, но не и загубата на мускулна маса, което е довело до нестабилност и затруднения при по-дълго движение.

След предписването на l-carnitine, състоянието бързо се подобрило. Болката отминала, а всеки следващ ден изминаваното разстояние било по-голямо. При спиране на добавката, пациентът отново е започнал да изпитва болка и започнал да губи мускулна маса. Това доказва, че аминокиселината може да бъде от полза не само на спортуващите, но и на всеки, който се нуждае от помощ със запазването на постигнатите резултати.

Разбира се, когато имате здравословен проблем, е важно да се консултирате със специалист, преди приемането на добавки.

Подобрява цялостно здравето.

Карнитинът, освен енергийната си роля, е ценен съюзник за сърцето. Клиничните изследвания разкриха множество му ползи за здравето на сърдечно-съдовата система.

Например -задълбочен анализ на 10 клинични проучвания показа, че л-карнитин значително намалява диастолното кръвно налягане, особено при хора с наднормено тегло или с затлъстяване.

Друг анализ на 17 проучвания показва, че l-carnitine може да подобри сърдечната функция и да намали симптомите при хора, страдащи от сърдечна недостатъчност. Освен това, той намалява общия холестерол и LDL (лошия холестерол), като същевременно повишава HDL (добрия холестерол) при хора с риск от сърдечни заболявания.

Така открититепредимства доказват, че може да се ползва за защита и подобрение на цялостното здраве като значително подкрепя и сърдечно-съдовата система.

Как може да помогне на активно спортуващите?

Вашата нужда от L-карнитин е пряко повлияна от това, колко произвежда тялото Ви и колко консумирате. И, въпреки че можем да го получим от животински източници, е трудно да се определи точно какво количество приемате. Също така, ако сте веган или строг вегетарианец, добавянето на L-карнитин е от съществено значение.

Както при много други молекули в нашето тяло, изследванията показват, че нашите нива на L-карнитин намаляват с възрастта. Проучванията показват, че 2 грама L-карнитин на ден е чудесен начин за по-възрастните хора да увеличат мускулната функция, да намалят умората и да подобрят здравето на мозъка.

Мускулен растеж.

Поради благоприятния си ефект върху мускулната болка и възстановяването, добавките с л-карнитин помагат за мускулния растеж и сила.Благодарение на способността си да засилва действието на инсулина върху мускулните клетки, помага да се поддържат ниски нива на глюкоза.

Друга уникална черта на тази съставка е, че придава по-„естествен обемен вид“. Това означава, че  помага на тялото да изгради чиста мускулна маса с минимално количество телесни мазнини.

Повишен приток на кръв към мускулите.

l-carnitineима удивителна способност да увеличава притока на кръв към мускулите. Кръвният поток е отговорен за доставянето на голям брой хранителни вещества, но също така и за премахване на отпадъците.

По време на тренировка кръвоносните съдове се разширяват и ускоряват притока на кръв към мускулите. Това води до необходимоста от повече хранителни вещества, хормони и кислород, необходими на тялото, за да отговори на изискванията при интензивни упражнения.

Филтър
Dymatize

DYMATIZE Liquid L-carnitine 473ml

41.50 лв.

DYMATIZE Liquid L-carnitine 473 ml – осигурява 31 дoзи зa 1 бyтилĸa, ĸaтo cнaбдявa opгaн..

-21%
SAN

SAN Alcar 700 Powder 87.5 гр / 125 дози

38.00 лв. 48.00 лв.

SAN Alcar 700 e един от най-добрите продукти на пазара фокусиращ се върху изгарянето на мазнините, к..

-30%
Топ продукт
Naturalico

NATURALICO L-CARNITINE 108 000 / 400ml.

Завършва след:
23.80 лв. 34.00 лв.

NATURALICO L-CARNITINE 108 000 е аминокиселината л-карнитин ,която трансформира мазнините в ене..

-30%
Mutant

MUTANT CARNITINE 750мг. 90 капсули

Завършва след:
30.80 лв. 44.00 лв.

MUTANT CARNITINE  е аминокиселинaта л-карнитин под формата на тартрат. Тя е без стимуланти..

Biotech USA

BIOTECH USA Liquid L-Carnitine + Chrome 500 мл.

29.00 лв.

BIOTECH USA Liquid L-Carnitine + Chrome съдържа аминокиселината л-карнитин в течна форма с добавен х..

Freelife

FreeLife Acetyl L-carnitine 500mg. 60 капсули

33.00 лв.

Ацетил Л-карнитин подпомага процеса на бързо и ефективно транспортиране и изгаряне на подкожните маз..

-20%
Allmax

ALLMAX L-Carnitine Liquid 1500mg 473ml

36.00 лв. 45.00 лв.

Вкусен и лесен начин да получите вашата течност L-Carnitine в изключително удобна течна форма с 1500..

Naturalico

NATURALICO L-Carnitine Plus Shots 20x60ml

64.00 лв.

NATURALICO L-Carnitine Plus Shots са висококонцетрирани течни шотове съдържащи л-карнитин с качество..

Nutrend

NUTREND L-Carnitine 100 000 - 1000ml

47.00 лв.

Карнитин 100 000 е един от продуктите с най-високо съдържание на течна карнитинова основа на пазара...

Yamamoto Nutrition

YAMAMOTO NUTRITION Acetyl L-Carnitine 1000mg 60 caps

36.99 лв.

Yamamoto® Nutrition Acetyl L-CARNITINE е хранителна добавка, която предлага големи ползи за здравето..

MEX

MEX L-Carnitine Liquid 5000 mg

45.00 лв.

MEX LIQUID L-CARNITINE 5000 осигурява най-високата доза L-Carnitine на пазара, цели 5000 mg на едини..

-25%
NOW

NOW L-Carnitine Triple Strenght 473ml

78.75 лв. 105.00 лв.

NOW L-Carnitine Triple Strenght ви предлага тройно по-концентриран чист л-карнитин (3000мг) на супен..

-35%
Naturalico

SUMMER STACK 3 NATURALICO WHEY PROTEIN 2270g + L-CARNITINE 4000 LIQUID 20x25ml

141.05 лв. 217.00 лв.

ПРОМО СТАКЪТ ВКЛЮЧВА: 1бр. NATURALICO WHEY PROTEIN 2270g 1бр. L-CARNITINE 4000 LIQUID 20x25..

Allnutrition

ALLNUTRITION L-Carni + Green tea 1000ml

49.90 лв.

ALLNUTRITION - L-CARNI е течна добавка, обогатена с екстракт от зелен чай и витамини. Витамин В6 и т..

Pure Nutrition

PURE NUTRITION Carni Max Liquid with guarana and green tea - 1000ml

75.00 лв.

B Л-Kapнитинът нa Рurе Nutrіtіоn ce изпoлзвa пpизнaтaтa зa нaй-ĸaчecтвeнa, нaй-чиcтa и нaй-eфeĸ..

Pure Nutrition

PURE NUTRITION Carni Max Liquid with guarana and green tea - 500 ml

42.00 лв.

Л-Kapнитинът нa Рurе Nutrіtіоn ce изпoлзвa пpизнaтaтa зa нaй-ĸaчecтвeнa, нaй-чиcтa и нaй-eфeĸти..

Dorian Yates

DORIAN YATES NUTRITION Liquid L-carnitine 3000mg. 25ml

3.50 лв.

Способността на L-карнитин да увеличава производството на енергия в човешкото тяло чрез ко..

Allnutrition

ALLNUTRITION L-Carni Shock 80ml

3.00 лв.

L-Kapнитинът пoдпoмaгa тpaнcпopтиpaнeтo нa мaзнинитe в ĸлeтъчнитe митoxoндpии, ĸъдeтo мacтнитe ĸлeтĸ..

1 - 18 от 35 продукта (2 страници)