Facebook Pixel

Креатин

Показани 1 от 20 | 59 (3 Страници)

Креатинът е една от най-популярните хранителни добавки. Несъмнено, за нея можете да откриете разнообразни проучвания, мнения на медицински експерти и професионални треньори. Общото е, че всички го препоръчват на активно спортуващи и любители за подобряване нивото на енергия в клетките.

Какво представлява креатинът?

Важно е да знаете как клетките произвеждат енергия, за да разберете защо много експерти препоръчват различни добавки. Най-основната форма на енергията е молекулата - аденозин трифосфат. Това е "енергийната валута" на нашето тяло. Вашите клетки я използват, за да изпълняват множеството си функции. Колкото по-интензивно тренирате, толкова по-бързо се изчерпват запасите от аденозин трифосфат.

Това ни връща към креатина - произвежда се в тялото под формата на креатин фосфат. Около 95% от него се съхранява в мускулите. Сформиран е от аминокиселини - аргинин, глицин и метионин. Той е и градивният елемент на протеините, чиято роля е да помогнат за изграждане на мускулите и костите, при възстановяване на увредените тъкани или нараняване.

Това е естествен източник на енергия. Неговата основна функция е да снабдява клетките с енергия и да помага на мускулите да продължат да работят, особено когато тренирате.

Основният източник на тялото Ви идва от Вашата диета при консумиране на богати на протеин храни - червено месо, морски дарове, мляко. Вашето тяло произвежда другата част по естествен път в черния дроб, бъбреците и панкреаса.

Интересен факт е, че 95% от креатина се използва по време на физическа активност, а само 5% отиват в сърцето, мозъка и другите тъкани. Това изобщо не е достатъчно при голямо натоварване, затова много експерти препоръчват да си набавите необходимото количество чрез добавки.

Какви са предимствата на хранителната добавка креатин?

През годините много учени са изследвали различни хранителни добавки, за да докажат техните качества, предимства и недостатъци. В над 85% от тези добавки е установено, че креатинът e една от най-безопасните и ефективни за повечето хора добавки на пазара.

Както вече споменахме, основното му предимство е да помага на мускулните клетки да произвеждат повече енергия. Освен това поддържа много други функции в тях:

  • Спомага за образуването на протеин, което създава нови мускулни влакна.
  • Повишава нивата на инсулиноподобрен растеж фактор 1- хормон, който насърчава увеличаване на мускулната маса.
  • Увеличава съдържанието на вода в мускулите, като увеличава обема на клетките.
  • Според някои изследвания намалява нивата на миостатин - молекула, отговорна за спиране на мускулния растеж.

Друго предимство е - подобрява изпълняване на упражнения с висока интензивност. Пряката му роля в производството на АТФ означава, че драстично ще подобри изпълнението и ефективността на спортуващите. Ще подобри Вашите сила, издръжливост, устойчивост на умора, период на възстановяване, производителност на мозъка.

За разлика от други добавки, които са подходящи само за спортисти, креатинът ще Ви е от полза, независимо от Вашето ниво и възможности. Доказано е, че още от самото начало на приемане, подобрява Вашето представяне с 15%.

На какво да обърнете внимание?

Препоръчваме да се консултирате с Вашия лекар преди прием, ако:

  • Сте бременна или кърмите.
  • Имате диабет, бъбречно или чернодробно заболяване.
  • Имате биполярно разстройство или друго психично заболяване.

Важно е да знаете, че това е хранителна добавка, а НЕ лекарствено средство или заместител на разнообразното хранене.