Facebook Pixel
МЕНЮ
БЪРЗИ ВРЪЗКИ

Филтър

Цена
до
Марка
7
7
5
4
4
4
3
3
2
2
2
2
2
2
2
2
2
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Виж повече
Вкус
3
3
3
2
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Виж повече
Разфасовка
2
1
1
1

Филтър

Цена
до
Марка
7
7
5
4
4
4
3
3
2
2
2
2
2
2
2
2
2
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Виж повече
Вкус
3
3
3
2
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Виж повече
Разфасовка
2
1
1
1

Креатин

Креатин

Креатинът е една от най-популярните хранителни добавки. Несъмнено, за нея можете да откриете разнообразни проучвания, мнения на медицински експерти и професионални треньори. Общото е, че всички го препоръчват на активно спортуващи и любители за подобряване нивото на енергия в клетките.

Какво представлява креатинът?

Важно е да знаете как клетките произвеждат енергия, за да разберете защо много експерти препоръчват различни добавки. Най-основната форма на енергията е молекулата - аденозин трифосфат. Това е "енергийната валута" на нашето тяло. Вашите клетки я използват, за да изпълняват множеството си функции. Колкото по-интензивно тренирате, толкова по-бързо се изчерпват запасите от аденозин трифосфат.

Това ни връща към креатина - произвежда се в тялото под формата на креатин фосфат. Около 95% от него се съхранява в мускулите. Сформиран е от аминокиселини - аргинин, глицин и метионин. Той е и градивният елемент на протеините, чиято роля е да помогнат за изграждане на мускулите и костите, при възстановяване на увредените тъкани или нараняване.

Това е естествен източник на енергия. Неговата основна функция е да снабдява клетките с енергия и да помага на мускулите да продължат да работят, особено когато тренирате.

Основният източник на тялото Ви идва от Вашата диета при консумиране на богати на протеин храни - червено месо, морски дарове, мляко. Вашето тяло произвежда другата част по естествен път в черния дроб, бъбреците и панкреаса.

Интересен факт е, че 95% от креатина се използва по време на физическа активност, а само 5% отиват в сърцето, мозъка и другите тъкани. Това изобщо не е достатъчно при голямо натоварване, затова много експерти препоръчват да си набавите необходимото количество чрез добавки.

Какви са предимствата на хранителната добавка креатин?

Креатин

През годините много учени са изследвали различни хранителни добавки, за да докажат техните качества, предимства и недостатъци. В над 85% от тези добавки е установено, че креатинът e една от най-безопасните и ефективни за повечето хора добавки на пазара.

Както вече споменахме, основното му предимство е да помага на мускулните клетки да произвеждат повече енергия. Освен това поддържа много други функции в тях:

  • Спомага за образуването на протеин, което създава нови мускулни влакна.
  • Повишава нивата на инсулиноподобрен растеж фактор 1- хормон, който насърчава увеличаване на мускулната маса.
  • Увеличава съдържанието на вода в мускулите, като увеличава обема на клетките.
  • Според някои изследвания намалява нивата на миостатин - молекула, отговорна за спиране на мускулния растеж.

Друго предимство е - подобрява изпълняване на упражнения с висока интензивност. Пряката му роля в производството на АТФ означава, че драстично ще подобри изпълнението и ефективността на спортуващите. Ще подобри Вашите сила, издръжливост, устойчивост на умора, период на възстановяване, производителност на мозъка.

За разлика от други добавки, които са подходящи само за спортисти, креатинът ще Ви е от полза, независимо от Вашето ниво и възможности. Доказано е, че още от самото начало на приемане, подобрява Вашето представяне с 15%.

Какви видове креатинин има?

Противно на общоприетото схващане, тази хранителна добавка не е предназначена само за бодибилдъри, а е полезна на всички физически активни хора. Независимо дали целта Ви е да изградите мускули, да вдигате по-големи тежести или възстановите по-бързо, откриването на правилния вид е от ключово значение.

За да се представяте добре във фитнеса или в спорта, който практикувате, добавките трябва да отговорят на нуждите на тялото Ви, възрастта и здравословното Ви състояние.

На пазара ще откриете различни видове креатинови добавки като:

Креатив монохидрат.

Може да се каже, че това е най-добре проучената форма. Това означава, че повечето от предимствата на тази добавка, като подобрена производителност при упражнения, са наблюдавани при използването на този вид.

Тази форма се състои от една молекула креатин и вода, въпреки че може да има няколко вариации. Понякога водната молекула се отстранява, което увеличава количеството креатин във всяка доза. Друг път той е микронизиран или механично обработен за подобряване на разтворимостта във вода.

На теория по-добрата разтворимост във вода може да подобри способността на тялото да го абсорбира.

Въпреки тези незначителни разлики в обработката, всяка от тези форми  е еднакво ефективна, когато се взимат в еднакви дози.

Доказано е, че е ефективен за подобряване производителността при упражнения и изграждане на чиста мускулна маса. Повлиява на силата и увеличава съдържанието на вода в мускулните клетки. Това ще доведе до благоприятен ефект върху мускулния растеж.

Кре-алкалин.

Този вид е познат още като „буфериран” и е прекрасна алтернатива на другите креатинови продукти на пазара. Традиционните добавки имат нива на pH под 7, които веднага започват да се превръща в хранителни вещества, когато се разтвори във вода. Колкото по-ниско е тази цифра, толкова по-бързо е преобразуването. Кре-алкалинът, обаче, има pH в диапазон от 12 до 14, което е много по-омекотено от стандартните формули. При него преобразуването в хранителни вещества се забавя и след консумацията се абсорбира много по-бързо.

Креатин етилов естер.

Някои производители твърдят, че тази форма превъзхожда другите, включително монохидрата. Според някои проучвания, направените модификации подобряват абсорбирането му от организма. Заради по-бързото достигане до мускулите тъкани, някои експерти го посочват като най-ефективната форма.

Въпреки товапри проучванията, сравняващи директно двата продукта, е установено, че и двата  подпомагат подобряването на спортните резултати. Въпреки това, той може да бъде полезен за атлети, които търсят бързи и видими резултати- подобрена издръжливост, увеличаване на мускулна сила и по-бързо възстановяване.

Креатин хидрохлорид.

През последните години придоби значителна популярност сред някои производители и потребители на добавки. Според направено проучване е доказано, че е 38 пъти по-добре разтворим от монохидратната форма.

Поради превъзходната си разтворимост във вода се смята, че може да се използва по-ниска доза и да се постигнат същите резултати, както с другите форми. Тази теория обаче предстои да бъде тествана и доказана.

Въпреки това и този вид може да спомогне за постигане на желаните резултати.

Креатин магнезиев хелат.

Това е форма, която е „хелирана“ с магнезий, т.е той е прикрепен към молекулата на креатина.

Според направено проучване през 2023 година спортистите, приемащи тази форма,подобряват силата и издръжливостта си по същия начин, както при използване на монохидрат. Това доказва, че е ефективна форма, която помага на атлетите да постигнат целите си.

Например - може да подобри способността за спринт при добре тренирани футболисти. Но имайте предвид, че този вид не е проучен толкова много за момента.

Течен креатин.

Докато повечето добавки с креатин се предлагат под формата на прах, някои продукти са вече разтворени с вода и са в течна форма.  В нашия онлайн магазин можете да откриете различни видове хранителни добавки, включително и течни.

Има ли нещо общо със стероидите?

Съществува погрешното твърдение, че тази добавка е анаболен стероид и не е подходяща за жени и тийнейджъри или трябва да се използва само от професионалисти. Международното дружество по спортно хранене обяви, че е напълно безопасен. Неговите заключения го определят като една от най-полезните спортни добавки, която няма нищо общо със стероидите.

Освен това, в много проучвания са изследвани над 69 здравни маркера на участниците, които са приемали точно тази хранителна добавка. В продължение на 21 месеца не само, че не са открити неблагоприятни ефекти, но няма и следа от стероиди.

Затова все по-широко се използва за лечение на различни заболявания- невромускулни разстройства, сътресения, диабет и загуба на мускулна маса.

На какво да обърнете внимание?

Препоръчваме да се консултирате с Вашия лекар преди прием, ако:

  • Сте бременна или кърмите.
  • Имате диабет, бъбречно или чернодробно заболяване.
  • Имате биполярно разстройство или друго психично заболяване.

Важно е да знаете, че това е хранителна добавка, а НЕ лекарствено средство или заместител на разнообразното хранене.

За какво можете да използвате креатин?

При консумиране на храна, тялото Ви произвежда креатин. Както вече Ви споделихме – приблизително 95% от него се съхранява в мускулите като креатин фосфат. Оттам - нататък той може да се използва по различни начини от организма Ви. Например - като бърз източник на енергия при кратки тренировки с висока интензивност или да допълни Вашите запаси от АТФ – първична енергия за клетките.

Всяка тренировка е различна и има различни цели. Когато извършвате дейност с висока интензивност – спринт, скачане на въже, бърпи и други, се нуждаете от повече енергия. В тези случаи енергията, която Ви трябва, е повече от скоростта, с която попълвате Вашите запаси от АТР. Тук допълнителният креатин, като хранителна добавка,ще Ви помогне, като Ви осигури необходимото „гориво”, което да Ви спомогне по време на тренировка.

В спортове, които изискват внезапни изблици на енергия, ще Ви помогне да подобрите резултатите си. Например - бягане и вдигане на тежести.

По този начин Вие ще увеличите запасите си от фосфат креатин в мускулите си между 10 и 40%. А, това от своя страна, ще позволи на тялото Ви да работи с по-висока интензивност за по-дълъг период от време.

Ето защо - тази добавка е предпочитана от много атлети и професионални спортисти. Те я използват, когато целта им е да увеличат капацитета, ефективността и интензитета на тренировките си, както и чистата  телесна маса. В тези случаи, това е най-безопасната и ефективна хранителна добавка, която може да намерите на пазара в момента.

Обърнете внимание, че резултатите Ви зависят не само от добавките, които приемате, а и от много други фактори - възраст, ниво, диета и спортна активност. Дали ще успеете да увеличите мускулната си маса, зависи и от Вашето здравословно състояние. Затова, ако имате здравословни проблеми и хронични заболявания, задължително трябва да се консултирате с лекар, преди да приемате добавки.

С възрастта тялото се променя и може да се появят проблеми - задържане на вода, забавяне на метаболизма и други. Тук нивата на необходимата енергия може да са различни от нуждите Ви преди 10 години. Затова е важно добре да прецените количеството креатин, от което се нуждае Вашият организъм. Ако го пренаситите, е възможно резултатате да не са задоволителни и вместо да повишите своята издръжливост,да я забавите.

Какво трябва да знаете за креатин и мускулите?

Много хора, които едва сега започват да подобряват физическото си здраве и форма, се чудят дали тази хранителна добавка може да им помогне да направят мускули. Тук няма еднозначен отговор и всичко зависи от Вашата отдаденост и състоянието, в което се намирате.

Проучванията показват, че дори да приемате креатин, ако нямате здравословен начин на живот, няма как да постигнете желаните резултати. Редовният прием, физическата активност и балансираното  хранене, ще помогнат за увеличаване на мускулния растеж.

Това важи най-вече за хора в активна възраст между 18 и 50 години. Засега няма достатъчно проучвания как помага на хора над 65 години.

Колко по-големи Ви прави?

Зависи от Вашата рутинна тренировка. Някои проучвания показват, че хората, които приемат тази добавка, могат да натрупат допълнително между 2 и 4 килограма мускулна маса. Това се случва за период от 4 до 12 седмици с редовни упражнения. За сравнение атлетите, които не приемат добавки, им е необходим по-дълъг период, за да постигнат същите резултати.

Постоянни ли са получените резултати?

Всичко зависи от Вашата отдаденост и желания. Ако спрете да тренирате и да се храните балансирано, въпреки приема на хранителни добавки, в дългосрочен план можете да загубите постигнатите резултати.

Ако продължите приема, спортувате и ядете здравословно, ще поддържате силата и издръжливостта си дълго време.

Защо все повече атлети приемат креатин?

Не е необходимо да сте професианален спортист, за да постигнете най-добрите резултати във фитнеса или в спорта, който тренирате. Все повече аматьори и начинаещи атлети приемат креатин, за да подпомогнат рутинните си тренировки и да подобрят времето за възстановяването си.

Освен всички предимства, които вече изтъкнахме, тази добавка  заедно с увеличаването на енергията, подобрява и силата. По този начин представянето Ви търпи развитие, БЕЗ да се засяга способността Ви да тренирате за по-дълги периоди.

Повечето спортисти, които приемат креатин, участват в силови спортове, включително:

    • Бодибилдинг;

    • Футбол;

    • Хокей;

    • Борба.

Това са само част от активностите, при които ще Ви помогнем. Тази хранителна добавка се препоръчва и за подобряване на мозъчната функция. Това включва – подобряване на краткосрочната памет и невропротекция. Това би било от полза за атлети, които се състезават в спортове, в които освен издръжливост и сила, се изискват добра концентрация и памет.

Какво се случва в началото при прием на креатин?

Препоръчваме Ви, ако едва сега започвате да тренирате и да поставяте своите цели, да се консултирате с професионален треньор или медицинско лице. Те ще Ви насочат към подходящите за Вас продукти и ще Ви помогнат да изберете правилната доза и прием.

Когато приемате креатин, по-голямата част от него отива към скелетните мускули. Тамтой се превръща в съединение от креатин и фосфорна киселина. След това фосфокреатинът помага за създаването на аденозин трифосфат (АТФ).  Това е Вашият източник на енергия, който клетките използват по време на всяка активност и тренировка. По този начин се помага за поддържане нанепрекъснато енергийно снабдяване на мускулите по време на интензивни упражнения.

Още от първия месец на прием, ще усетите как тази добавка Ви помага за увеличаване на енергията и мускулния растеж. Освен това:

    • Ускорява процеса на възстановяване - когато тренирате, създавате микроразкъсвания в мускулните влакна. Докато се възстановявате, те заздравяват и мускулите Ви стават по-силни. Той помага, като активира всички клетки в мускулите и допълнително стимулира тяхното възстановяване.

    • Увеличава анаболните хормони – те допринасят за растежа и възстановяването на тъканите. Включват инсулин, човешки растежен хормон (hGH), естроген и тестостерон.

    • Увеличава съдържанието на вода в мускулните клетки - по-добрата клетъчна хидратация увеличава мускулния растеж и  намалява дехидратацията и мускулните крампи.

    • Увеличава количеството фосфокреатин в мозъка - а това стимулира концентрацията и паметта Ви.

От какво Ви предпазва хранителната добавка – креатин?

За хора, които тренират сериозно и искат да  постигнат точно определени резултати, приемът на креатин спомага да:

    • Подобрите изпълнението на упражненията.

    • Подпомогнете възстановяването си след интензивни тренировки.

    • Увеличите мускулната си маса.

    • Предотвратите тежки мускулни наранявания или намалите тежестта на мускулните наранявания.

    • Помогнете на тялото си да се справи с по-интензивни упражнения и натоварвания.

    • Намалите дехидратацията на тялото и спазмите в мускулите.

    • Минимизирате стягането на мускулите, включително мускулни напрежения и изтръпвания.

Ако сте вегетарианец или веган,  чрез храната може да срещате трудности, за да си набавите нужното количество. Това означава, че при тренировки ще имате още по-голяма нужда от енергия, когато сте се насочили към високоинтензивни упражнения. Подобряването на резултатите и изграждането на мускули, може да отнеме повече време.

Приемът на креатин ще Ви помогне да си набавите нужните нива на енергия, да намалите риска от претоварване и травми, както и по-бързо да се възстановите след тренировки.

В допълнение към своите атлетични ползи, той ще бъде от полза и на атлетите, които имат:

    • Невродегенеративни заболявания, като мускулна дистрофия.

    • Диабет.

    • Остеоартрит.

    • Състояния, които засягат метаболизма на креатина.

    • Състояния, които влияят върху транспортирането на креатин през тялото Ви.

    • Недостатъчен кръвен поток към сърдечния мускул (миокардна исхемия).

В тези случаи, преди да изберете своята хранителна добавка, задължително трябва да се консултирате с лекар!

Кой е най-добрият вид креатин?

Както при всички хранителни добавки и тук има няколко вида. Най—популярен и използван е креатин монохидратът – представлява бял, кристален прах, който бързо се абсорбира и преминава от кръвта към мускулите. Обикновено няма мирис и вкус.

Тази добавка може да се открие и в други форми като:

    • креатин етилов естер – тази форма е химически модифицирана с етилова група, за да се повиши нейната бионаличност.

    • буфериран креатин – наричан още Kre-Alkalyn. Този тип е с коригирано pH, за да бъде по-малко киселинно, в сравнение с други видове. Обикновено се предлага под формата на капсули и прах. Смята се, че е по-стабилен и сеабсорбира по-бързо от организма.

    • креатин хидрохлорид (hcl) – това е нова форма, която е модифицирана, за да се подобри разтворимостта. Добавянето на солна киселина има за цел да подпомогне нейното усвояване в храносмилателната система. Тази форма често се препоръчва в по-ниска доза поради предполагаемата си по-добра абсорбция, но все още няма достатъчно проучвания по въпроса.

Всички те работят по подобен начин, но имат и отличителна характеристика - колко бързо се усвояват. Можете да ги намерите в различни форми – на прах, таблетки за дъвчене, капсули. Някои се приемат преди тренировка, а други -  след. За да изберете правилния вид, трябва да се съобразите с Вашето физическо състояние и фитнес цели.

Обърнете внимание, че креатин монохидратът съществува най-дълго време. Затова разполагаме с най-много данни за ползите и ефикасността му за спортните постижения. Той е  доказано най-ефективната и достъпна форма на добавката.

Какво количество трябва да приемате?

В нашият онлан магазин ще откриете хранителни добавки на най-добрите и доказани производители в бранша. В описанията на всеки продукт ще откриете препоръчителната доза на прием  за различни спортни активости.

Препоръчителната доза обикновено е от 2 до 4 грама на ден.

Филтър
Biotech USA

BIOTECH USA Creatine monohydrate

19.00 лв.

Kpeaтинът на практика е нaй-широко разпространената дoбaвĸa cpeд бодибилдърите и активно спортуващи..

Biotech USA

BIOTECH USA Creatine monohydrate BAG 500g.

23.00 лв.

Kpeaтинът на практика е нaй-широко разпространената дoбaвĸa cpeд бодибилдърите и активно спортуващи..

-20%
Dymatize

DYMATIZE Creatine Creapure 300g

56.00 лв. 70.00 лв.

DYMATIZE Creatine Creapure e 100% HPLC cepтифициpaн продукт, при който не са използвани никакви д..

SAN

SAN Performance Creatine 600 грама

33.00 лв.

Kpeaтинът на практика е нaй-широко разпространената дoбaвĸa cpeд бодибилдърите и активно спорту..

SAN

SAN Performance Creatine 300 грама

23.00 лв.

Kpeaтинът на практика е нaй-широко разпространената дoбaвĸa cpeд бодибилдърите и активно спорту..

Dubai Dates Nutrition

DUBAI DATES NUTRITION Creatine Monohydrate 300g.

41.20 лв.

Creatine Monohydrate може както да увеличи силата, така и да подобри растежа на мускулната тъка..

-30%
Mutant

MUTANT CreaKong 300 грама

Завършва след:
42.00 лв. 60.00 лв.

MUTANT CreaKong представлява креатинова матрица,която позволява максимално да покачите вашата м..

-25%
NOW

NOW Creatine Monohydrate 227 грама

36.75 лв. 49.00 лв.

Креатинът е съединение, което се среща естествено в тялото, предимно в скелетните мускули. Функцията..

Ostrovit

OSTROVIT Creatine Monohydrate 500 грама

59.95 лв.

OstroVit  Creatine Monohydrate е най-качествената еднокомпонентна добавка на креатин монохидрат..

-28%
Optimum Nutrition

OPTIMUM NUTRITION Micronized Creatine Powder 317 грама

20.88 лв. 29.00 лв.

OPTIMUM NUTRITION Micronized Creatine Powder осигурява 5 грама 100% чист креатин монохидрат - една о..

Scitec

SCITEC Creatine 100% Pure Monohydrate 1000 грама

53.00 лв.

Креатинът е азотна органична киселина, която се среща при гръбначни животни. Приблизително 95% от кр..

-20%
Allmax

ALLMAX Creatine Creapure 400 грама

28.00 лв. 35.00 лв.

ALLMAX Nutrition ™ използва изключителна технология CREAMAX ™ за микронизиране на креатин монохидрат..

Swedish Supplements

SWEDISH SUPPLEMENTS Kre-Alkalyn EFX 120 caps. / 2600 mg

74.95 лв.

Kre-Alkalyn® е патентован буфериран креатин монохидрат, който е алтернатива на нормалния креатин, пр..

Kevin Levrone

KEVIN LEVRONE Gold Line / Gold Creatine Monohydrate 300g.

54.95 лв.

GOLD CREATINE е естествена добавка, използвана за повишаване на спортните постижения. Допълването с ..

Yamamoto Nutrition

YAMAMOTO NUTRITION Creatine PRO Creapure 150 tabs

60.00 лв.

YAMAMOTO NUTRITION Creatine PRO Creapure e хранителна добавка съдържащата креатин монохидрат с патен..

Топ продукт
Genius Nutrition

GENIUS NUTRITION CREAF7 405g/45 serv

70.00 лв.

GENIUS NUTRITION CREAF7 е продукт от ново поколение с иновативна формула и микс от 6 вида креатин,га..

Yamamoto Nutrition

YAMAMOTO NUTRITION CREAMASS 500g

83.99 лв.

Yamamoto® Nutrition CreaMASS е хранителна добавка, която осигурява 100% креатин монохидрат, пре..

-20%
All American EFX

ALL AMERICAN EFX Kre Alkalyn 120 caps

48.00 лв. 60.00 лв.

Kre Alkalyn представлява голям пробив по отношение на представянето,благодарение на своята мног..

1 - 18 от 68 продукта (4 страници)